Using YouTube in early childhood classroom: An investigation on early childhood teachers' self reported practices
Okul öncesi sınıflarda YouTube kullanımı: Okul öncesi öğretmenlerinin öz bildirimlerine dayalı uygulamaları hakkında bir araştırma
  1. Tez No: 846206
  2. Yazar: AYŞE SUSAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: erken çocukluk, okul öncesi öğretmenleri, YouTube ©, early childhood, early childhood teachers, YouTube ©
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu nitel çalışma, okul öncesi öğretmenlerinin sınıflarında ne ölçüde YouTube © kullandıklarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Öğretmenlerin en sık hangi YouTube kanallarını ve video türlerini kullandıkları, sınıfta videoları kullanırken hangi öğretim tekniklerini kullandıkları araştırılmıştır. Öğretmenlerin YouTube © videolarını kullanma amaçları, YouTube © videolarını seçerken nelere dikkat ettikleri ve sınıfta YouTube © kullanmama nedenlerinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Araştırmanın verileri, uzman görüşleri ve ilgili literatür doğrultusunda hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme protokolü aracılığıyla elde edilmiştir. Katılımcılar, Türkiye'nin orta Anadolu bölgesinde yer alan küçük bir şehir olan Nevşehir'de çalışan 19 okul öncesi öğretmenidir. Bu araştırmada örnekleme tekniği uygun veya elverişlilik (convenience) örneklemedir. Nitel araştırma yöntemi kapsamında fenomenoloji çalışması olarak yürütülmüştür. Verilerin analizinde tematik analiz kullanılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin öz bildirimlerine göre çoğunun sınıflarında YouTube © videolarını kullandıkları ortaya çıkmıştır. Okul öncesi öğretmenleri YouTube © video platformunu sınıfta eğitim amaçlı kullandıklarını, en sık eğitim ve müzik videolarından yararlandıklarını belirttiler.
Özet (Çeviri)
This qualitative study aims to reveal to what extent early childhood teachers use YouTube © in their classrooms. It is investigated which YouTube channels and types of videos teachers use most frequently and which teaching techniques they use when using videos in the classroom. It is aimed to reveal the purposes of teachers to use YouTube © videos, what they pay attention to while choosing the YouTube © videos, and the reasons for not using YouTube © in the classroom. The data of the study was obtained through a semi-structured interview protocol prepared in line with expert opinions and relevant literature. The participants were 19 early childhood teachers working in Nevşehir, a small city located in the central Anatolia region of Türkiye. The sampling technique in this study is convenience sampling. It was conducted as a phenomenology study within the scope of qualitative research method. Thematic analysis was used in the data analysis. According to the self-reports of early childhood teachers, it was revealed that most of them use YouTube © videos in their classrooms. Teachers stated that they use the YouTube © video platform in the classroom for educational purposes and most frequently use educational and music videos.