State-society relations in the context of oil-led economy: The case of Venezuela in the 2000s
Petrol öncülüğündeki ekonomi bağlamında devlet-toplum ilişkileri: 2000 lerde Venezuela örneği
- Tez No: 846222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN TOPAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Hugo Chávez, Venezuela, Petrol, Hugo Chávez, Oil, Venezuela
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Latin ve Kuzey Amerika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Petrol gelirlerine dayalı ekonomilere ilişkin devlet-toplum ilişkilerinin dinamikleri, daimi olarak akademik araştırmanın temel bir alanını oluşturmuştur. Venezuela'nın petrol bağımlılığı, geleneksel literatürde Kaynak Laneti ve Rantiyer Devlet kavramlarıyla ilişkilidir. Ancak bu analizler genellikle belirli iç politika boyutlarıyla sınırlıdır ve devlet-toplum ilişkilerinin sınıf dinamiklerini ve Uluslararası Politik Ekonomi'yi (UPE) ihmal eder. Bu çalışma, 2000'lerde Venezuela örneğini detaylandırarak petrol bağımlılığı fenomenini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Hugo Chávez döneminde petrol bağımlılığının radikal vaatlere rağmen neden sürdürüldüğüne alternatif bir yanıt bulmaya çalışmaktadır. Argümanlar, iki analitik noktadan ortaya konmaktadır. İlk olarak, devlet ve sınıf yapısındaki dönüşüm, söz konusu yeni burjuva sınıfını, adına boliburjuvazi denilen bir sınıfın ortaya çıkmasına neden oldu. Ancak, ortaya çıkan boliburjuvazi, devlet tarafından uygulanan mevcut petrol gelirleri ile güçlendirildi. Bu nedenle, bu dönemde petrol bağımlılığı artan bir süreklilik göstermiştir. İkinci olarak, eşitsiz neoliberal dinamikler hala Venezuela'nın uluslararası iş bölümündeki konumunu bir petrol üretici ülke olarak şekillendirmiştir. Bu bağlamda, iç dinamiklerle birlikte uluslararası kapitalist uygulamalar, Venezuela'nın petrol bağımlılığını biçimlendirmektedir. Bu nedenle, çalışma, Chávez döneminde Venezuela'daki ekonomik gelişme ve devlet-toplum ilişkilerinin biçimini iç içe geçmiş biçimde şekillendiren iç ve uluslararası dinamikleri göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The dynamics of state-society relations in economies reliant on oil revenues have consistently constituted a pivotal arena of research. Venezuela's oil dependence is associated with the Resource Curse and Rentier State concepts in conventional literature. However, their analysis is predominantly confined to specific domestic policy dimensions by neglecting class dynamics of state-society relations and International Political Economy (IPE). This study aims to fill this gap by elaborating on the case of Venezuela during the 2000s while examining the phenomena of oil dependency. The study seeks to find an alternate answer to why the oil dependency was maintained during the Hugo Chávez era despite the radical promises to ensure long-term development and a productive economy. The arguments are laid out from two analytical points. Firstly, the transformation of the state and class structure brought about the new bourgeoisie class, the so-called bolibourgeoisie. However, the emerging bolibourgeoisie was bolstered by the existing oil revenues implemented by the state. Therefore, oil dependence has demonstrated an increasing continuum during this period. Secondly, the uneven neoliberal dynamics have still shaped the position of Venezuela within the international division of labor as an oil-producer country. In this respect, along with the domestic dynamics, international capitalist practices mold Venezuela's oil dependency. Hence, the study demonstrates that domestic and international dynamics interrelatedly shape the form of economic development and state-society relations in Venezuela during the Chávez period.