Modern devletin özerkliği sorunu
The problem of autonomy in the modern state
- Tez No: 996933
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN GÜNLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Devlet teorileri, Disiplin toplumu, Doğu toplumu, Elitist teori, Marksizm, Modern devlet, Neo-Marksizm, Poulantzas, Nicos, Sivil toplum, Tüketim toplumu, State theory, Disciplinary society, Eastern society, Elite theory, Marxism, Modern state, Neo-Marxism, Poulantzas, Nicos, Civil society, Consumption society
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Devletin kökeni, doğası, faaliyet ve işlevlerine ilişkin fikirlerden doğan devlet kuramları, ağırlıkla toplumcu ve devletçi yaklaşımlar olarak ikiye ayrılabilir. Bu yaklaşımlardan devletçi okul, kökenini Hegel ve Weber'de bulurken; toplumcu okul çoğunlukla Marx'ı referans almaktadır. Devlet, ilkinde toplumun üstünde ve ona karşı olabilecek bir aktör olarak görülmesi şeklinde ortaya çıkarken; ikincisinde toplumsal güçlerin bir türevi olarak pejoratif ve toplumsal statüko/formasyona karşıt olmayan bir niteliğe sahip görülmüştür. Marksist okulun kurucularında şümullü bir siyaset veya devlet kuramı bulunmadığından ötürü, devlet-sivil toplum ilişkileri kurucularından sonra tekdüze, Ortodoks ve determinist bir anlatıma sahip olmuştur. Bu bağlamda özerklik, bir terim olarak Marksist devlet kuramı içindeki basit yorumlara karşı 1945 sonrasında yapısalcı neo-Marksist düşünürler tarafından ortaya atılmıştır. Terim, bu yanıyla devlet ile toplumsal sınıflar arasındaki ilişkinin basit ve tek yönlü şekilde kuramlaştırılmasına karşı çıkmayı ve bu ilişkilerin özgün ve karmaşık mahiyetini öne çıkarmayı amaçlamıştır (göreceli özerklik). Dahası özerklik, yoğun bir vurguyla realist yeni-kurumsalcı okulun temsilcisi Skocpol tarafından da kullanılmaktadır (potansiyel özerklik). 2003 Irak Savaşı ise, bu okulların savunduğu tezleri test etmek ve geliştirmek adına uygun ve daha önce devlet kuramı bünyesinde ele alınmamış bir vakadır. Poulantzas'ın ulusal bağlamdaki devlet nitelik ve fonksiyonları, devletin en saf tezahürü olan hegemonya sahibi devletin uluslararası ölçekte ve emperyalistler arası çatışmada konumlandığı bir kuram ile Irak Savaşı'na uygulanabilir, ki bu düşünceler neo-Poulantzasian olarak adlandırılmaktadır. Bu minvalde, enerji talebi ve bağımlılığı dolayısıyla petrolün kontrolü güdüsüyle yapısal olarak koşullanmış AB-ABD ilişkilerinin gerilimleri merkeze alınmaktadır. Böylelikle, özgül bir devlet faaliyeti olan savaş vasıtasıyla özerklik, hem kendi içinde farklı tanımlamalara kapı aralamakta hem de yeni bir yapısal bir perspektifin uygunluğunu tayin etmektedir.
Özet (Çeviri)
Theories of the state which arise from ideas concerning its origin, nature, activities, and functions concentrate in mostly socialist and statist approaches. Both of these approaches show that the statist school traces its origins in Hegel and Weber, while the socialist school largely references Marx. While in the former school, the state is seen as an admiring actor above and potentially opposed to society; in the latter, it is viewed as a derivative of social forces, possessing a pejorative nature that is not opposed to societal establishment/formation. Because Marx lacked a comprehensive theory of politics or the state, Marxist ideas on the relations between the state and civil society have acquired a uniform, orthodox, and deterministic narrative after founder fathers. In this context, autonomy, as a term, was introduced by structuralist neo-Marxist thinkers after 1945 in opposition to simplistic interpretations within Marxist politics. In this respect, the term aimed to challenge the simplistic and one-sided theorization of the relations between the state and social classes, and to highlight the unique and complex nature of these relations (relative autonomy). Moreover, autonomy is also used with strong emphasis by Skocpol in the realist neo-institutionalist school (potential autonomy). Meanwhile, the 2003 Iraq War is a suitable case to test and develop the theses advocated by aforementioned schools, as it is an event that has not been previously examined within the state theory. Poulantzas's arguments about the state within a national context (particularly on its functions) can be applied to the analizing of Iraq War through a theory that positions the hegemonic state, which is the purest form of the state, on an international scale and within inter-imperialist conflict, which those are referred to as neo-Poulantzasian. In this context, the tensions in EU-US relations, structurally conditioned by energy demand and dependence, and the desire to control oil, are hereby reiterated. Hence, autonomy through analizing of the war which is a specific state activity is both led to new definitions within the term and also determined the suitability of a new structuralist perspective.