Konya-Çumra yöresi çiftçi sulamalarında tarla şartlarında toprakta oluşan nem dağılımının tesbiti
Determination of moisture distribution within the soils under the farmer irrigation field conditions irrigation in Konya-Çumra province
  1. Tez No: 84624
  2. Yazar: İBRAHİM TUFAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİZAMETTİN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çiftçi Sulaması, Sulama Öncesi Toprak Nemi, Sulama Sonrası Toprak Nemi, Tarla Kapasitesi, Solma Noktası, Su uygulaması, Mevcut Su Kaynağı. 11, Farmer irrigation, Soil Water Content Before irrigation, Soil Water Content After irrigation, Field Capacity, Wilting Point, Water Application, The Protent Capacities of Water Source. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA-ÇUMRA YÖRESİ ÇİFTÇİ SULAMALARINDA TARLA ŞARTLARINDA TOPRAKTA OLUŞAN NEM DAĞILIMININ TESBİTİ ibrahim TUFAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar Ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nizamettin ÇD7TÇI 1999, Sayfa: 58 Jüri: Prof. Dr. Mehmet KARA Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Doç. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ Bu çalışma Konya-Çumra Ovasında çiftçi sulamalarında topraktaki nem dağılımını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bölgede mevcut su kaynaklarının yetersiz olması sulama suyunun rantabl kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Araştırma alanında, bölgeyi temsil edebilecek 10 adet tarla tespit edilmiş ve bu tarlalardan sulama öncesi ve sulama sonrası toprak örnekleri alınarak mevcut toprak nemi belirlenmiştir. Araştırma alanının toprak bünyesi genelde killidir. Tarla kapasiteleri %24. 87-38.26, solma noktası %15.90-24.62, sulama öncesi toprak nemi %18.26-33.49, sulama sonrası toprak nemi %25.75-38.66 arasında değişmekte-dir. Araştırma yapılan tarlalarda şeker pancarı, patates, domates ve tarla fasulyesi yetiştirilmekte ve genellikle yağmurlama sulama metodu uygulanmaktadır.. Araştırma sonuçlarına göre; sulama yapılan tarlaların % 50' inde erken, % 20'sinde geç, % 20'sinde tarla kapasitesine yakın ve % 10'unda ise zamanında sulama yapılmıştır. Yeraltı su kaynağından sulama yapılan tarlalarda çiftçilerin fazla su kullanma eğiliminde oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF MOISTURE DISTRIBUTION WITHIN THE SOILS UNDER THE FARMER IRRIGATION FIELD CONDITIONS IRRIGATION IN KONYA-ÇUMRA PROVINCE Ibrahim TUFAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Structures and Irrigation Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ 1999, Page: 58 Jury: Prof. Dr. Mehmet KARA Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Assoc. Prof. Dr. Nizamettin ÇİFTÇİ This study was conducted to determine soil moisture distribution under the field conditions in Konya-Çumra plain. Because of the lack of the protent capacities of water resources, efficient use of water in irrigation has a major importance. In the study area, ten representative fields were selected and soil water content before and after the irrigation was determined by taking the soil samples. Soils texture of the search area is generally clay. Field capacity is between 24.87-38.26%, wilting point is between 15.90-24.62%, soil water content before irrigation is between 18.26-33.49 %, soil water content after mirrigation between is 25.75-38.66 %.In this area, Sugarbeet, Tomatoes, Potatoes and Beans are grown and sprinkler irrigation systems are widely used. The result showed that in 50% of the fields water was applied before on time; in 20% late; in 20% in field capacity level and in 10% on time. Most farmers use groundwater in irrigation and generally water application was excess.