A life above reproach: Stylites in Byzantium (5th to 12th centuries)
Kusursuz bir hayat: Bizans'ta sütun azizleri (5. ila 12. yüzyıllar)
- Tez No: 846243
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LUCA ZAVAGNO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Asketizm, Mekan, Mekansal Dönüş, Mekan Üçlemesi, Sütun Azizleri, Asceticism, Space, Spatial Triad, Spatial Turn, Stylites
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez, Bizans sütun rahiplerini ve asketik uygulamalarını, 'Mekansal Dönüş' çerçevesinden ele alarak, Bizans İmparatorluğu'ndaki asketizism, dini simgelemenin ve mekansal dinamiklerin etkileşimini inceliyor. İlk olarak, Henri Lefebvre'in mekânsal üçlü modelini kullanarak, bu araştırma beşinci ile on ikinci yüzyıl arasında yaşamış üç sütun azizi, Aziz Yaşlı Simeon, Aziz Daniel ve Aziz Lazaros Galesiotes'in hagiografik anlatılarındaki seyahat ve hareket hikayelerine odaklanarak, edebi mekansal unsurların sütun azizlerinin kutsal kimliklerinin oluşturulmasındaki katkılarını inceliyor. Ardından, mekan ve sütun azizi arasındaki iç içe geçmiş ilişkinin incelenmesi için, Qal'at Sim'an'daki mekansal düzenlemelerini ve hatıra kalıntılarını analiz etmeye odaklanıyor. Bu tez edebi ve materyal bakış açılarını birleştirerek, Bizans sütun azizlerinin çok yönlü mekansallıklarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis delves into Byzantine stylites and their ascetic practices within the 'Spatial Turn,' unveiling the interplay of asceticism, religious symbolism, and spatial dynamics in the Byzantine Empire. First, by applying Henri Lefebvre's spatial triad model, this research examines literary spaces through a concentrated analysis of the travel and movement narratives within the hagiographic accounts of three stylites from the fifth to twelfth centuries: Symeon the Elder, Daniel the Stylite, and Lazaros of Mount Galesion. The aim is to illustrate the contribution of literary spatial elements to the formation of the sacred identities of stylites. Subsequently, attention turns to the examination of material remnants, focusing on the spatial arrangements of Qal'at Sim'an and souvenir tokens from the religious site. The goal is to unveil the interconnected relationship between space and stylite. By integrating both literary and material perspectives, this thesis aims to highlight the multifaceted spatial features of Byzantine stylites.