An impossibility result regarding behavioral implementation ofefficiency with two individuals
Etkinliğin iki bireyle davranışsal olarak uygulanmasına ilişkinbir imkânsızlık sonucu
  1. Tez No: 846245
  2. Yazar: ÖMER UÇKAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUH AYGÜN DALKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Nash Uygulaması, Davranışsal Uygulama, Davranışsal Etkinlik, Diktatörlük, İki Birey, Nash Implementation, Behavioral Implementation, Behavioral Efficiency, Dictatorship, Two Individuals
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu tez, iki bireyli bir toplumda tam davranışsal alanda, yani bireylerin seçimlerinin açığa vurulan tercihlerin zayıf aksiyomunu sağlamadığı durumlarda, de Clippel (2014) tipi davranışsal etkin sosyal seçim kurallarının Nash uygulamasını incelemektedir. Bu tip alanlarda diktatöryallik için yeni bir tanım önerdikten sonra, en az dört alternatif oldu˘gunda, iki bireyli bir toplum için de Clippel (2014) tipi davranışsal etkin bir sosyal seçim kuralının ancak ve ancak tanımımıza göre diktatöryal ise uygulanabilir oldu˘gunu göstermekteyiz. Sonucumuz Maskin (1999)'in tam rasyonel alanda gösterdiği, iki bireyli toplumlarda Pareto özelliği olan sosyal seçim kurallarının ancak ve ancak diktatöryal ise uygulanabilirdir, imkansızlık sonucuyla paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Nash implementation of behaviorally efficient social choice rules á la de Clippel (2014) with two individuals under the full behavioral domain, i.e., when individuals' choices do not satisfy the weak axiom of revealed preferences. We propose a new definition of a dictatorial social choice rule in the full behavioral domain and show that when there are at least four alternatives, a behaviorally efficient social choice rule á la de Clippel (2014) is implementable if and only if it is dictatorial according to our definition whenever there are only two individuals under consideration. Our result parallels the impossibility result of Maskin (1999), which says that in the full rational domain, a social choice rule that satisfies the Pareto property is implementable if and only if it is dictatorial whenever there are only two individuals in the society.