An investigation of multiple intelligence levels English preparatory class students and instructors
İngilizce hazırlık sınıfı öğrenci ve öğretmenlerinin çokluzeka düzeylerinin araştırılması
- Tez No: 846246
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜFİT ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu zeka, Farkındalık, Hazırlık okulları, Multiple Intelligence, Awareness, Preparatory school
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, hazırlık okullarındaki öğrenciler arasında İngilizce dil yeterliliğinin yetersiz olması vet bunun da dil öğrenme sürecinde öğretmenlere aşırı güven duyulmasına yol açması konusunu ele almaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki üniversitelerin hazırlık okulu öğretmen vet öğrencilerinin çoklu zekâ farkındalıklarını incelemek ve bu farkındalığın cinsiyet, fakülte, üniversite vet mezun olunan lise gibi değişkenlerden etkilenip etkilenmediğini araştırmaktır. Metodoloji iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, öğrenciler için yaş, cinsiyet, fakülte ve öğretmenler için şu anda ders verdikleri fakülte dahil olmak üzere demografik bilgiler toplanmaktadır. İkinci aşama, katılımcıların 80 maddelik 5'li Likert anketine yanıt verdiği nicel bir çalışmayı içermektedir. Bu çalışmanın önemi, çoklu zekânın daha iyi anlaşılmasını sağlayarak dil öğrenimini geliştirme potansiyelinde yatmaktadır. Öğretmenler kendi öğrenme stilleri hakkında içgörü kazanabilir ve öğrencileri için uygun öğretim stratejileri uygulayabilirler. Öğrenciler içinse, kendi öğrenme stillerinin farkında olmaları hafızalarının, motivasyonlarının ve derslere olan ilgilerinin artmasını sağlayabilir. Çalışmanın kapsamı, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Ege Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi ve Adnan Menderes Üniversitesi'nden katılımcılarla birlikte çeşitli Türk üniversitelerindeki ingilizce hazırlık okullarını kapsamaktadır. Çalışmaya katılan fakülteler arasında Mühendislik vet Mimarlık, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen Edebiyat, Spor, Eğitim, Sağlık ve İletişim yer almaktadır. Bununla birlikte, çalışma Türkiye'deki devlet üniversitelerinin hazırlık sınıfı öğrencileri ve öğretmenleriyle sınırlı olduğu için sınırlılıkları kabul etmektedir. Veriler, COVID-19 karantinalarından etkilendiği için Türkiye'deki üniversitelerden sadece altısından elde edilmiştir. Bununla birlikte, çalışma 380 öğrenci ve 122 öğretmenden başarılı bir şekilde bilgi toplamıştır. Sonuç olarak, bu çalışma Türkiye'deki üniversitelerin hazırlık okullarında çoklu zekâ farkındalığının önemli bir yönüne ışık tutmayı amaçlamaktadır. Araştırma, belirlenen sınırlılıkları ve varsayımları ele alarak, hem öğrenciler hem de öğretmenler için dil öğrenme deneyimlerini optimize etmeye yönelik değerli içgörülere katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study addresses the issue of inadequate English language proficiency among students in preparatory schools, which leads to over-reliance on teachers in the language learning process. The purpose of this study is to examine the multiple intelligences awareness of Turkish university preparatory school teachers and students and to investigate whether this awareness is affected by variables such as gender, faculty, university and high school graduated from. The methodology consists of two stages. In the first stage, demographic information is collected, including age, gender, faculty for students and the faculty where they currently teach for teachers. The second phase involves a quantitative study in which participants respond to an 80-item 5-point Likert type scale. The importance of this study lies in its potential to improve language learning by providing a better understanding of multiple intelligences. Teachers can gain insight into their own learning styles and implement appropriate teaching strategies for their students. For students, being aware of their own learning styles can improve their memory, motivation and interest in their studies. The scope of the study included preparatory schools at various Turkish universities, with participants from Osmaniye Korkut Ata University, Ege University, 9 Eylül University, Muğla University, Celal Bayar University and Adnan Menderes University. Faculties participating in the study include Engineering and Architecture, Economics and Administrative Sciences, Science and Letters, Sports, Education, Health, and Communication. However, the study acknowledges limitations as it is limited to preparatory class students and teachers of public universities in Turkey. Data was affected by COVID-19 lockdowns and obtained from only six of the turkish state universities that scale has been sent to. However, the study successfully collected information from 380 students and 122 teachers. In conclusion, this study aims to shed light on an important aspect of multiple intelligences awareness in Turkish university preparatory schools.