International Baccalaureate Diploma Programme teachers' practices and perceived self-efficacy regarding the development of theory of knowledge students' critical thinking
Uluslararası Bakalorya Diploma Programı öğretmenlerinin bilgi kuramı öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerine ilişkin uygulamaları ve algılanan öz yeterlikleri
- Tez No: 846260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JENNIE FARBER LANE, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖYKÜ DULUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Bilgi kuramı, Öz yeterlilik, Eleştirel düşünme becerisi için uygulamalar, Critical thinking, Theory of knowledge, Self-efficacy, Practices for critical thinking
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, Bilgi Kuramı öğretmenlerinin eleştirel düşünme becerisi tanımını, eleştirel düşünme becerisinin uygulanmasını ve öz yeterliliklerine ilişkin algılarını araştırmıştır. Yetmiş yedi Türk ve uluslararası öğretmenden veri toplamak için bir anket kullanılmıştır. Anket sonrasında analize ilişkin daha fazla bilgi sağlamak üzere gönüllü katılımcılar ile takip görüşmeleri yapılmıştır. Katılımcıların algıladıkları öz-yeterlilik ile deneyim, konu alanı ve mesleki gelişim de dahil olmak üzere bir dizi değişken arasındaki ilişkiyi incelemek için ilişkisel tasarım kullanılmıştır. Sonuçlara göre katılımcıların öz yeterlilik algıları ve eğitim düzeyleri ile Uluslararası Bakalorya profesyonel gelişim eğitimlerine katılmaları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca çalışma, öğretmenlerin Bilgi Kuramı dersleri sırasında öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini desteklemek için sıklıkla kullandıkları öğretim yöntemleri ve kaynaklara dair iç görü de sağlamaktadır. Genel olarak Bilgi Kuramı öğretmenleri eleştirel düşünme becerisini derslerinin ayrılmaz bir parçası olarak algılamışlardır. Öğretmenlerin, öğrencilerin eleştirel düşünme becerisini geliştirmeye yönelik öz yeterlikleri, hedeflenen mesleki gelişim kursları aracılığıyla geliştirilebilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This present study investigated the Theory of Knowledge teachers' perceptions regarding the definition of critical thinking, implementation of critical thinking, and their perceived self-efficacy. A questionnaire was used to collect data from 77 Turkish and international teachers. Following the interviews, selected respondents agreed to be interviewed to provide further insights into the analysis. Correlational design was used to examine the relation between participants' perceived self-efficacy and a number of variables, including experience, subject area, and professional development. The results found significant relationships between the participants' perceptions of their self-efficacy and their education level and International Baccalaureate professional development. Furthermore, the study provides insights into teaching methods and resources teachers often use to support students' critical thinking during their Theory of Knowledge courses. In general, Theory of Knowledge teachers perceive critical thinking is integral to their course. Teachers' self-efficacy regarding developing students' critical thinking may be improved through targeted professional development courses.