Trakya bölgesindeki diş hekimlerinin antibiyotik kullanımı üzerine güncel yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of current approaches on antibiotic usage among dentists in the Thrace region
- Tez No: 846280
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA GÜLFEŞAN ÇANAKÇI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Akılcı Antibiyotik Kullanımı, Antibiyotik Kullanımı, Diş Hekimleri, Diş Hekimliği, Rational Antibiotic Use, Antibiotic Use, Dentists, Dentistry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada Trakya bölgesinde yer alan diş hekimlerinin antibiyotik kullanımına yönelik güncel davranış ve bilgilerini değerlendirmek amaç olarak belirlenmiştir. Belirlenmiş olan bu amaç doğrultusunda, konu ile ilgili literatür içerisinde bulunan çalışma ve araştırmalara göz atılmıştır. Gerçekleştirilmiş olan literatür taraması sonucunda araştırmanın konusuyla ilgili olan başlık ve bilgilere araştırma içerisinde yer verilmiştir. Araştırma nicel araştırma modellerinden biri olan kesitsel bir çalışmadır. Edirne Ağız, Diş Sağlığı Merkezi (ADSM), Tekirdağ ADSM, Çorlu ADSM, Çerkezköy ADSM, Kırklareli ADSM, Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Tekirdağ Namık Kemal Diş Hekimliği Fakültesi ve Trakya bölgesinde kamu ve özel sektörde çalışan 897 diş hekimi araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Çalışma katılımcılarla online anket şeklinde 281 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Elektronik ortamda kesitsel ve internet tabanlı 35 soruluk bir anket tasarlanmıştır. Araştırmaya alınan verilerin analizinde SPSS (Statistical Program in Social Sciences) 22 programı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların antibiyotiği çeşitli nedenlerle tedavi amaçlı işlemden önce ve işlemden sonra kullandıkları tespit edilmiştir. Çeşitli olaylar karşısındaki bilgi düzeyleri belirlenmiştir. Enfektif endokardit profilaksisi için oluşturulmuş olan güncel protokollerin takibi gerçekleştirilerek endike olan vakalar söz konusu olduğunda profilaksi uygulanması, endike olmayan vakalardaysa gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerekmektedir. Enfektif endokarditin önüne geçilmesi için sadece yüksek risk grubunda yer alan hastalar için antibiyotik profilaksisi uygulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was determined to evaluate the current behavior and knowledge of dentists in the Thrace region regarding the use of antibiotics. In line with this determined purpose, the studies and researches contained in the literature on the subject have been reviewed. As a result of the literature review conducted, the title and information related to the subject of the research were included in the research. Material and Methods: The research is a cross-sectional study which is one of the quantitative research models. Edirne Oral and Dental Health Centre (ADSM), Tekirdağ ADSM, Çorlu ADSM, Çerkezköy ADSM, Kırklareli ADSM, Trakya University Faculty of Dentistry, Tekirdağ Namık Kemal Faculty of Dentistry and 897 dentists working in the public and private sector in the Thrace region constituted the population of the study. The study was carried out with 281 participants in the form of an online survey. A cross-sectional and internet-based questionnaire with 35 questions was designed in electronic environment. SPSS (Statistical Program in Social Sciences) 22 programme was used to analyse the data. Results: As a result of the study, it was determined that the participants used antibiotics before and after the procedure for treatment for various reasons. Their level of knowledge about various events was determined. Conclusion: Current protocols for prophylaxis of infective endocarditis should be followed and prophylaxis should be applied in indicated cases and unnecessary antibiotic use should be avoided in non-indicated cases. In order to prevent infective endocarditis, antibiotic prophylaxis should be applied only for patients in the high-risk group.