A research about determining the importance of word of mouth marketing for choosing pre-school education institution in Trakya
Okul öncesi eğitim kurumu belirlerken ağızdan ağıza pazarlamanın önemi ile ilgili Trakya'da bir araştırma
- Tez No: 846307
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK SAĞLIK ÖZÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ağızdan Ağıza İletişim, Ağızdan Ağıza Pazarlama, Okul Öncesi Eğitim Kurumu, Tavsiye, Pazarlama, Satış, Tüketici Karar Süreci, Pazarlama İletişimi, Bütünleşik Pazarlama İletişimi, Tüketici Satın Alma Davranışı, Word of Mouth Communication, Word of Mouth Marketing, Pre-school Education Institution, Advice, Marketing, Sales, Consumer Decision Process, Marketing Communication, Integrated Marketing, Consumer Buying Behavior
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Günümüz teknolojisi sayesinde tüketiciler her türlü bilgiyi rahatlıkla elde edebilmektedir. Buna ek olarak; istenilen veya istenmeyen birçok mesaja da direkt olarak maruz kalan tüketici satın alma sürecinde karar vermekte güçlük çekmektedir. Tüketicilerin birçok alternatif içinden kendileri için en iyi olanı seçmeye çalışmalarına karşılık, tüketicilerin sürekli değişen ihtiyaç ve isteklerine cevap vermeye çalışan pazarlamacılar da yeni stratejiler geliştirmeye çalışmaktadır. Bunlardan birisi de ağızdan ağıza pazarlama metodunu pozitif yönden kullanabilmektir. Okul öncesi eğitim kurumu seçimi, hizmet sektöründe önemli bir yere sahip olduğu için ağızdan ağıza pazarlama düzgün bir şekilde uygulanmalıdır. Bu çalışmadaki amaç; okul öncesi eğitim kurumu satın alma kararında demografik özelliklerin ağızdan ağıza iletişim değişkenleri üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Bu çalışma için; Trakya bölgesinde yaşayan, çeşitli demografik özelliklere sahip kişilerden veri toplanması hedeflenmiştir. 2020 yılında yaşanan pandemi dolayısıyla veriler“Surveymonkey”internet sitesi üzerinden, online anket aracılığıyla toplanmıştır. Hedef kitle; en az 1 çocuk için okul öncesi eğitim kurumu seçimi yapmış veya yapacak olan ebeveyn, maddi destek sağlayan aile büyükleri veya akrabalardır. Verilerin toplanmasından sonra; 225 anket geçerli olarak kabul edilmiştir. Bu veriler SPSS programında sentezlenmiştir. Okul öncesi eğitim kurumu satın alma karar sürecinde ağızdan ağıza pazarlamanın etkinliğinde rol oynayan faktörlerin demografik özelliklerden etkilenme durumunu belirlemek amacıyla; frekans, faktör, bağımsız T-testi, Kruskal Wallis Testi, Mann-Whitney U Testi ve Tek yönlü ANOVA analizinin kullanılması uygun görülmüştür. Araştırma sonucunda; tüketicilerin çoğunun okul öncesi eğitim hizmeti satın alırken tavsiye aldıkları ve tavsiye alınan bu kişilerin meslektaş/arkadaş gibi yakın çevrelerindeki bireyler veya eğitim konusunda uzman kişiler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca; okul öncesi eğitim kurumu çalışanları ve internet de etkili bilgi kaynakları olarak görülmektedir. Okul öncesi eğitim kurumu hizmeti satın alma sürecinde ağızdan ağıza iletişimin rolü açısından, uzmanlık değişkeni algısının eğitim durumuna göre farklılık gösterdiği görülmektedir. Algılanan risk bağımlı değişkeni cinsiyete ve gelire göre farklılık göstermektedir. Tavsiye boyutunun ise hiçbir demografik özellikten etkilenmeyerek farklılık göstermediği görülürken; fikir arayışının cinsiyet ve yaş gruplarına göre farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır. Fikir liderliğinin, hiçbir grupta farklılık göstermediği görülmüştür. Sonuç olarak; demografik değişkenlerin bazı ağızdan ağıza iletişim değişkenlerini etkilediği ve okul öncesi eğitim kurumu satın alma sürecinde ağızdan ağıza iletişimin etkin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Thanks to today's technology, consumers can easily obtain all kinds of information. In addition; the consumer who is directly exposed to many desired or undesired messages has difficulty in making a decision in the purchasing process. While consumers try to choose the best one for themselves among many alternatives, marketers who try to respond to variable needs and desires of consumers are also trying to develop new strategies. One of them is to use word-of-mouth marketing method in a positive way. Since the choice of pre-school education institution has an important place in the service sector, word-of-mouth marketing should be applied properly. The aim of this study is to determine the factors affecting word of mouth communication variables in the purchasing decision of pre-school education institutions. For this study; it is aimed to collect data from people in Trakya district. Due to the pandemic in 2020, data were collected through an online survey. Target audience can be parents or family elders and relatives who are providing financial support have chosen or will choose a pre-school education institution soon for at least 1 child. After the data collection; 225 surveys were valid and accepted. These data were synthesized in the SPSS program. In order to determine the factors that play a role in the effectiveness of word-of-mouth marketing in the selection of a pre-school education institution; frequency, factor, independent T-test, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test and One-way ANOVA analysis were considered appropriate. As a result of the research; it has been determined that most of the consumers get advice when purchasing pre-school education services and the people they get advice from are the people in their immediate surroundings such as colleagues/friends and people who are experts about education. Besides; pre-school education employees and the internet are also effective sources of information. In terms of the role of word-of-mouth communication during the selection of pre-school education institution, it is seen that the expertise variable differed according to education groups. Perceived risk differed according to gender and income level. It was concluded that the recommendation (advice) didn't make difference according to any demographic features, while the idea seeking differs according to gender and age groups. It was observed that opinion leadership didn't differ in any of the demographic groups. In conclusion; it has been seen that demographic variables affect word-of-mouth communication in the purchasing process of pre-school education institution.