Nanokristal teknolojisi ile çözünürlüğü düşük etken maddelerin oral biyoyararlanımlarını arttırmaya yönelik çalışmalar
Studies to increase the oral bioavailability of low solubility active substances with nanocrystal technology
  1. Tez No: 846308
  2. Yazar: YAĞMUR PİRİNÇCİ TOK
  3. Danışmanlar: PROF. YILDIZ ERGİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanagliflozin, Nanokristal teknolojisi, Nanosüspansiyon, ıslak öğütme yöntemi, tasarımla kalite, in vitro çözünme hızı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu tez çalışmasında diyabet tedavisinde böbrek ve kardiyovasküler sistem üzerinde koruyucu etkileri nedeniyle önemli bir yeri olan BCS Sınıf IV bir molekül olan Kanagliflozin'in doygunluk çözünürlüğü, çözünme hızı ve barsak permeabilitesini iyileştirmek için nanokristallerini içeren tablet formülasyonunun geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda öncelikle stabil nanosüspansiyon formülasyonunun üretilebilmesi için QbD yaklaşımından yararlanarak deney tasarımları oluşturulmuş ve stabilizatör madde tarama çalışması yapılmıştır. Minitab® programı tarafından istatiksel tahmine dayanarak stabilizatör maddelerin çeşit ve konsantrasyonları belirlenmiştir. Önerilen stabilizatör maddelerle DYNO MILL®'de 1 saatlik ıslak öğütmenin sonunda 204,5 nm partikül büyüklüğüne ve 0,147 PDI değerine sahip Kanagliflozin nanosüspansiyonları elde edilmiştir. pH 4,5 ve pH 6,8 çözünme ortamlarında ticari ürüne karşı sırasıyla 4,40 kat ve 4,99 kat daha fazla ilaç salımı gösterirken aynı miktarda stabilizatör madde içeren öğütülmemiş süspansiyona karşı sırasıyla 3,79 kat ve 4,38 kat daha fazla ilaç salımı tespit edilmiştir. Püskürterek kurutma tekniği ile katı hale dönüştürülen nanokristaller, tablet yardımcı maddeleri ile birlikte doğrudan basım tekniği kullanılarak tablet dozaj formuna getirilmiştir. Gastrointestinal sistem sıvılarını yansıtan 0,1 N HCL; pH 4,5 ve pH 6,8 çözünme ortamlarında sırasıyla ticari ürüne karşı 2,48; 2,70; 3,61 kat; fiziksel karışım içeren tablete karşı ise sırasıyla 2,65; 2,58 ve 3,52 kat daha fazla salınmıştır. Sink koşulda in vitro çözünme hızı çalışmalarında 45 dakikanın sonunda %93 oranında salım gerçekleştirmiştir. 25°C %65 bağıl nem ve 40°C %75 bağıl nem koşullarında 3 aylık stabilite takibi sonunda etken madde miktar tayini, sink koşul ve non-sink koşulda in vitro çözünme hızı çalışmaları ile stabil kaldığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to develop a tablet formulation containing nanocrystals to improve the saturation solubility, dissolution rate and intestinal permeability of Canagliflozin, a BCS Class IV molecule, which has an important place in diabetes treatment due to its protective effects on the kidney and cardiovascular system. In this context, firstly, in order to produce a stable nanosuspension formulation, experimental designs were created using the QbD approach and a stabilizer screening study was carried out. The types and concentrations of stabilizing agents were determined based on statistical estimation by the Minitab® program. Canagliflozin nanosuspensions with a particle size of 204.5 nm and a PDI value of 0.147 were obtained at the end of 1 h wet milling in DYNO MILL® with the proposed stabilizing agents. In pH 4.5 and pH 6.8 dissolution media, 4.40 times and 4.99 times more drug release was detected against the commercial product, respectively, while 3.79 times and 4.38 times more drug release was detected against the unmilled suspension containing the same amount of stabilizing agent, respectively. The nanocrystals, which were converted into solid form by spray drying technique, were brought into tablet dosage form using direct compression technique together with tablet excipients. In pH 1.2, pH 4.5 and pH 6.8 dissolution media reflecting gastrointestinal tract fluids, it released 2.48, 2.70 and 3.61 times more than the commercial product and 2.65, 2.58 and 3.52 times more than the tablet containing physical mixture, respectively. In vitro dissolution rate studies in the sink condition showed 93% release at the end of 45 minutes. At the end of 3 months of stability follow-up under 25°C 65% RH and 40°C 75% RH conditions, it was shown to be stable by in vitro dissolution rate studies under sink and non-sink conditions. The present work was supported by the Research Fund of Istanbul University. Project No. TDK-2021-38051