The effect of stretching the pectoralis major, sternocleidomastoid, and iliopsoas muscles on 800 meters swimming performance in master swimmers
Master yüzücülerde pektoralis major, sternokleidomastoid ve iliopsoas kaslarının gerilmesinin 800 metre yüzme performansına etkisi
  1. Tez No: 846322
  2. Yazar: ŞAFAK ÖZSÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA ŞULE BADILLI HANTAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF DEVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Master Yüzücü, Germe Egzersizi, 800 Metre, Yüzme, Peformans, Master Swimmer, Stretching Exercise, 800 Meters, Swimming, Performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, master yüzücülerde Pektoralis majör, İliopsoas ve Sternokleidomastoid kaslarına uygulanan germe egzersizlerinin 800 metre yüzme performansı üzerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu randomize çalışma, Deney Grubu (n=15) ve Kontrol Grubu (n=15) olarak ayrılan 30 gönüllü master yüzücüyü içermektedir. Deney Grubu'ndaki katılımcılar yaptıkları yüzme antrenmanına ek olarak 6 hafta boyunca her gün germe egzersizlerini yaparken Kontrol Grubundaki katılımcılar sadece olağan yüzme antrenmanlarına devam etmişlerdir. Tüm katılımcıların 800 metre performans ölçümleri ve kas esneklikleri müdahalelerden önce ve sonra süre tutularak ve MyotonPro Cihazı kullanılarak değerlendirildi. Çalışmanın sonuçlarında ise her iki grubun 800 metre derecelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözlendi (p0.05). MyotonPro cihazı ile yapılan ölçümlerde ise her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı bir değişim gözlenmedi (p>0.05). Sonuç olarak, çalışmada yüzme antrenmanlarının master yüzücülerde 800 metre derecesine etkisi olduğu gözlendi. Ancak yapılan germe egzersizlerinin spesifik olarak yüzme performansını arttırdığı sonucu saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of stretching exercises applied to the Pectoralis major, Sternocleidomastoid and Iliopsoas muscles on 800-meter swimming performance in master swimmers. This randomized study included 30 volunteer master swimmers who were divided into an Experimental Group (n=15) and a Control Group (n=15). While the participants in the Experimental Group performed stretching exercises every day for six weeks in addition to their swimming training, the participants in the Control Group continued their regular swimming training. All participants' 800-meter performance measurements and muscle flexibility were evaluated before and after the interventions by timing and using the MyotonPro Device. As a result of the study, a statistically significant improvement was observed in the 800 meters of both groups (p0.05). In the measurements made using the MyotonPro device, no statistically significant change was observed in either group (p>0.05). As a result, it was observed that swimming training affected on the 800-meter time of master swimmers. However, it has not yet been determined whether stretching exercises specifically increase swimming performance.