Knowledge, attitude, and practice of community pharmacists in maternal and child health services
Anne ve çocuk sağlığı hizmetlerinde topluluk eczacılarının bilgi, tutumu ve uygulaması
  1. Tez No: 846335
  2. Yazar: SONITA ANWARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDİKARİM ABDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sağlığı, Çocuk Sağlığı, Eczacı, Yetkinlik, Uygulama, Türkiye, Maternal health, Child health, Pharmacist, Competency, Practice, Türkiye
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Toplumda, anne ve çocuk sağlığı, anne ve çocukları dünya nüfusunun üçte ikisinden fazlasını oluşturdukları için hem mevcut hem de gelecek nesillerin yaşam kalitesini etkileyen tartışmalı halk sağlığı konularında. Hamilelik sırasında uyuşturucu kullanımı söz konusu olduğunda, bir topluluk eczacı tipik olarak insanların yardım için yönlendirdiği ilk kişidir. Bu çalışmanın amacı, İstanbul, Türkiye'deki anne ve çocuk sağlığı hizmetleri ile ilgili olarak toplum eczacının bilgisini, tutumunu ve uygulamasını değerlendirmektir, çünkü gebelikte ilaçların uygun kullanımı ve yönetimi ebeveyn bakımının ve hamile kadın sağlığının önemli bir bileşenidir. Bulgular: Yaklaşan 750 topluluk eczane profesyonelinden, toplam 430 kişi anketi doldurarak çalışmaya katılma isteklerini ifade etti. Sonuçta bu katılımcılardan 408'i anketin tamamını başarıyla doldurdu. Katılımcıların 343'ü (%84,1) kadın, 65 kişi (%15,9) ise erkek olarak tanımlandı. Ankete katılanların yaklaşık %80,5'i doğum kontrol yöntemi konusunda iyi bilgiye sahipti. Ankete katılanların çoğunluğu olumlu tutuma (n = 241; %59,16) ve iyi uygulamaya (n = 197; %48,32) sahipti. Geliştirilen aracın Psikometri özellikleri iyi bir güvenilirlik göstermektedir; Cronbach alfa değerleri tutum için 0,871 ve uygulama için 0,823'tür. KD testi doğum kontrolü ve cinsel sağlık için 0,41, anne ve doğum öncesi için 0,48, yeni doğan ve çocuk bakımı için 0,38 ve bebek büyüme değerlendirmesi için 0,45 arasında değişiyordu. Sınıf içi korelasyon katsayıları hem Tutum hem de uygulama ölçekleri için başlangıçta ve 8 gün sonra 0,833/ 0,801 arasında değişiyordu. Sonuç: Çalışmanın bulguları, topluluk eczacılarının olumlu tutum ve uygulamalar sergilediğini göstermektedir. Bununla birlikte, anne ve çocuk sağlığı ile ilgili bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu gözlenmiştir. Bu, anne ve çocuk sağlığı açısından toplumun bilgisini, tutumlarını ve uygulamalarını geliştirmek için kalıcı ihtiyacın altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Maternal and child health is in disputable public health matter potentially affecting the quality of life of both current and future generations as mothers and their children account for more than two-thirds of the world's population. The aim of this study was to evaluate the knowledge, attitude, and practice of community pharmacist in relation to maternal and child health services, since appropriate use and management of medications in pregnancy is an essential component of parental care and pregnant women health. Materials and Methods: A cross-sectional research conducted within the community pharmacies of Istanbul. The target population for this study consisted of all licensed pharmacists. A minimum sample size of 385 participants were required during their shift either written or using online. A questionnaire was validated consisting of 41 items. Main outcome measure involved pharmacist's knowledge, attitude, and practice in maternal and child health services. A written consent form was acquired, and study design received approved by an ethical committee. Statistical analysis was carried using SPSS. Results: Among the 750 community pharmacy professionals who were approached randomly, a total of 430 individuals expressed their willingness to participate in the study by completing the questionnaire. Ultimately, 408 of these participants successfully fulfilled the entire questionnaire. Among the participants, 343 individuals (84.1%) identified as female, whereas 65 individuals (15.9%) were identified as male. About 80.5% of the respondents had good knowledge regarding contraceptive method. The majority of the respondents had a positive attitude (n = 241; 59.16%) and good practice (n = 197; 48.32%). The Psychometric properties of the developed tool show good reliability, Cronbach's alpha values were 0.871 for attitude and 0.823 for practice. KD test ranged 0.41 for contraceptive and sexual health, 0.48 for maternal and antenatal, 0.38 for neonatal and child care and 0.45 for infant growth assessment. The intraclass correlation coefficients were ranged from 0.833/ 0.801 for both Attitude and practice scales at baseline and after 8 days. Conclusion: The findings of the study indicate that community pharmacists exhibited favorable attitudes and practices. However, it was observed that their level of knowledge pertaining to maternal and child health was inadequate. This underscores the persistent need to enhance the knowledge, attitudes, and practices of community with regards to maternal and child health.