Fen bilgisi öğretmenlerinin çevre okuryazarlık düzeylerinin ve çevreye yönelik görüşlerinin incelenmesi
Investigation of science teachers' environmental literacy levels and their views on the environment
  1. Tez No: 846352
  2. Yazar: MUSTAFA ALTUNEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİME BALKAN KIYICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Okuryazarlığı, Fen Eğitimi, Öğretmen, Sürdürülebilirlik, Environment, Environmental Literacy, Science Education, Teacher Sustainability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, fen bilgisi öğretmenlerinin çevre okuryazarlık düzeylerinin ve çevreye yönelik görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacına uygun biçimde nicel araştırma yöntemlerinden olan betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcıları, 2020-2021 ve 2021-2022 eğitim – öğretim yıllarında Ankara'da Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okullarda çalışan araştırmaya katılmaya gönüllü 292 fen bilgisi öğretmenleridir. Ölçek uygulanan 292 öğretmen içerisinden gönüllülük esasına göre seçilen 34 öğretmenle ayrıca görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veriler çevre okuryazarlığı ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilmiştir. Çalışma sonucunda ölçek verileri SPSS 25 paket programı ile analiz edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler ise içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda farklı değişkenlerin, öğretmenlerin çevre okuryazarlık toplam düzeylerine ve bilgi, tutum, davranış ve algı alt boyutlarına etki ettiği tespit edilmiştir. Öğretmenlerin çevre yararına çalışan kuruluşlarda gönüllü olması çevre okuryazarlık düzeyine olumlu katkı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin almış oldukları hizmet içi eğitimlerin çevre okuryazarlığı düzeylerine anlamlı bir katkısı olmadığı sonucu bir diğer bulgudur. Çalışma sonucunda elde edilen veriler, alan yazındaki çalışmalarla tartışılarak çevre okuryazarlığının öğretmenler özelinde artırılması amacıyla öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study it was aimed to examine science teachers' environmental literacy levels and their views on the environment. To fulfill the research objective, the descriptive survey method, a quantitative research approach, was employed. The participants of the study are 292 science teachers who volunteered to participate in the study working in public and private schools affiliated with the Ministry of National Education in Ankara in the 2020-2021 and 2021-2022 academic years. Interviews were also held with 34 teachers selected on a voluntary basis among 292 teachers to whom the scale was applied. In the study, the data were obtained from the interviews conducted using the environmental literacy scale and the semi-structured interview form. As a result of the study, scale data were analyzed with the SPSS 25 package program. The data obtained from the interviews were analyzed through the content analysis method. As a result of the study, it was determined that different variables affected the total levels of environmental literacy of teachers and the sub-dimensions of knowledge, attitudes, behaviors, and perceptions. It has been concluded that the volunteering of teachers in organizations working for the benefit of the environment contributes positively to the level of environmental literacy. Another finding is that the in-service training received by teachers does not have a significant contribution to environmental literacy levels. As a result of the study, the data obtained were discussed in conjunction with the studies in the field, and recommendations were developed for the purpose of enhancing environmental literacy specifically among teachers.