Dövüş sporcularının yaşam doyumu ve motivasyonel iklim düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
Examination of life satisfaction and motivational climate levels of fighting athletes
  1. Tez No: 846379
  2. Yazar: TUĞÇE SERTYÜREKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Martial Arts, Life Satisfaction, Motivational Climate
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı dövüş sporcularının yaşam doyumu ve motivasyonel iklim düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesidir. Yöntem: Çalışmamız dövüş sporcuları üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya 162'si (%79) erkek, 43'ü (%21) erkek olmak üzere toplam 205 dövüş sporcusu dahil edilmiştir. Veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Kadın ve erkek dövüş sporcular arasında yaşam doyumu açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Çalışmamız sonucunda lise mezunu olan katılımcıların yaşam doyumlarının ortaokul ve üniversite ve üzeri mezunu olanlara kıyasla anlamlı şekilde düşük olduğu saptanmıştır. Çalışmamız neticesinde kronik hastalığı olmayanların yaşam doyumlarının kronik hastalığı olanlara kıyasla anlamlı şekilde yüksek olduğu tespit edildi. Çalışmamız neticesinde nadiren fiziksel aktivite yapan katılımcıların yaşam doyumlarının düzenli olarak ve fırsat buldukça fiziksel aktivite yapanlardan anlamlı şekilde düşük olduğu görüldü. Çalışmamız sonucunda cinsiyete, yaşa, medeni duruma göre motivasyonel iklim düzeylerinde anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Çalışmamız sonucunda lise mezunu olanlarda performans ve ustalık iklimi düzeyinin ortaokul ve üniversite ve üzeri mezunu olanlardan anlamlı şekilde daha düşük olduğu görülmüştür. Çalışmamız neticesinde kronik hastalığı olmayanların performans iklimi, ustalık iklimi ve toplam motivasyonel iklim düzeylerinin kronik hastalığı olanlara göre anlamlı şekilde yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmamız sonucunda yaşam doyumu ile performans iklimi arasında pozitif yönde ve orta şiddette, ustalık iklimi arasında pozitif yönde ve orta şiddette, toplam motivasyonel iklim düzeyi arasında pozitif yönde ve orta şiddette ilişki saptandı. Sonuç: Sonuç olarak yaşam doyumu ile motivasyonel iklim düzeyi arasında karşılıklı pozitif yönlü ilişki olduğu, bu nedenle de yaşam doyumu veya motivasyonel iklim düzeyleri üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesinin önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective The aim of this study is to examine the life satisfaction and motivational climate levels of martial artists. Method: Our study was conducted on martial artists. A total of 205 martial artists, 162 (79%) men and 43 (21%) men, were included in the study. Questionnaire method was used as data collection method. Results: There was no significant difference between male and female martial artists in terms of life satisfaction. As a result of our study, it was determined that the life satisfaction of the participants who graduated from high school was significantly lower than those who graduated from secondary school and university and above. As a result of our study, it was determined that the life satisfaction of those without chronic disease was significantly higher than those with chronic disease. As a result of our study, it was observed that the life satisfaction of the participants who rarely did physical activity was significantly lower than those who did physical activity regularly and whenever possible. As a result of our study, it was seen that there was no significant difference in motivational climate levels according to gender, age and marital status. As a result of our study, it was observed that the level of performance and mastery climate in high school graduates was significantly lower than those who graduated from secondary school and university and above. As a result of our study, it was observed that the performance climate, mastery climate and total motivational climate levels of those without chronic disease were significantly higher than those with chronic disease. As a result of our study, a positive and moderate relationship was found between life satisfaction and performance climate, a positive and moderate relationship between mastery climate and a positive and moderate relationship between total motivational climate level. Conclusion: As a result, it can be said that there is a mutually positive relationship between life satisfaction and motivational climate level, therefore it is important to determine the factors that affect life satisfaction or motivational climate levels.