Arnavutluk-Türkiye ekonomik ilişkileri ve ülke ekonomileri üzerindeki etkisi: 2000-2023 dönemi
Albania-Turkey economic relations and the impact on the country's economies: 2000-2023 period
- Tez No: 846378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA HAKAN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Arnavutluk, Ekonomik İlişkiler, Türkiye, Ülke Ekonomileri, Ticaret, Albania, Economic Relations, Turkey, Economies of the Countries, Trade
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmada Türkiye ile Arnavutluk arasında bulunan ekonomik ilişki ve etkileşimleri değerlendirmek ve iki devlet arasında bulunan ekonomik ilişkilerin 2000- 2023 yılları arasında ülke ekonomilerine olan etkisini incelemek amaçlanmıştır. Belirlenmiş olan amaç doğrultusunda, literatür içerisinde yer alan konu ile ilgili daha öncesinde gerçekleştirilen araştırma ve çalışmalara göz atılmıştır. Yapılmış olan literatür incelemesi sonucunda konu ile ilişkili kavram ve başlıklara araştırmada yer verilmiştir. Araştırmada, Arnavutluk ve Türkiye'nin ekonomik açıdan ilişkilerinin oldukça eski bir tarihe dayandığı görülmüştür. Ayrıca, 2000-2023 yılları arasında iki ülke arasında yapılan ihracat ve ithalatın iki ülkenin de ekonomisine etkide bulunduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma, Türkiye ile Arnavutluk arasında bulunan ekonomik ilişkilerin değerlendirilmesi, Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ekonomik ilişkilerin 2000-2023 yılları arasında ülke ekonomilerine etkilerinin belirlenmesi, literatür içerisinde Türkiye ve Arnavutluk ekonomilerinin ülkeye olan etkilerini birlikte ele alan araştırma ve çalışma sayılarının az olması ve gelecekte yapılacak olan araştırma ve çalışmalara örnek teşkil etmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the economic relationship and interactions between Turkey and Albania, and to examine the impact of economic relations between the two countries and their economies from 2000 to 2023. In line with the defined objective, a review of previous research and studies on the subject in the literature has been conducted. As a result of the literature review, concepts and topics related to the subject have been included in the research. The study reveals that the economic relations between Albania and Turkey have a long history. Furthermore, it is determined that the exports and imports between the two countries from 2000 to 2023 have had an impact on the economies of both countries. This research is important for evaluating the economic relations between Turkey and Albania, determining the effects of economic relations between Turkey and Albania and their economies from 2000 to 2023, and considering that there are relatively few studies that simultaneously address the impact of the Turkish and Albanian economies on the respective countries within the literature, it serves as an example for future research and studies.