A cross-sectional questionnaire survey of tobacco use with a focus on e-cigarettes and related factors among dentists and medical doctors in Hamdard University Medical and Dental Hospital, Karachi, Pakistan
Hamdard Üniversitesi Tıp ve Diş Hastanesindeki diş hekimleri ve tıp doktorları arasında e-sigaralar ve ilgili faktörlere odaklı tütün kullanımına ilişkin kesitsel bir anket, Karaçi, Pakistan
  1. Tez No: 846406
  2. Yazar: ZOHAIB UR REHMAN MUFTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TANRIÖVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: E-sigara, tütün ürünleri, Pearson ki-kare testi, diş hekimleri, Karaçi Hamdard Üniversitesi, E-smoking, tobacco products, Pearson chai square test, dentists, Hamdard University Karachi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmanın amacı,Pakistan, Karaçi'de bulunan Hamdard ÜniversitesiTıp ve Diş Hekimleri arasında sigara içme ve e-sigara tüketimi durumlarını değerlendirmek ve farklı demografik özellikler ile tütün ürünleri tüketimi arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Bu nedenle, standart bir protokol izlenerek bu amaçla bir anket taslağı hazırlanmıştır. Bu ankette Hamdard Üniversitesi, Karaçi, Pakistan'daki doktorlar ve diş hekimleri (ortalama yaş: 40 ± 20 yıl, E/K=193/214) arasından toplam 407 katılımcıyla görüşülmüştür. Bu verilerin frekans ve yüzdesi betimleyici istatistikler kullanılarak hesaplanmıştır. Ki kare testi, zıt demografik özelliklerle tütün tüketimini analiz etmek için de kullanıldı. İstatistiksel analiz için SPSS versiyon 23 kullanıldı. 407 cevap arasından 126 erkek ve 28 kadının konvansiyonel sigara, 70 erkek ve 34 kadının e- sigara bağımlısı olduğu tespit edildi. Pearson ki-kare testi uygulandıktan sonra sigara ve elektronik sigara tüketimi arasında cinsiyet arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkinin olduğu bulundu (p≤0,05). Bununla birlikte bölüm, yaş, unvana göre de anlamlı farklılık gözlendi (p≤0,05). Ayrıca 118 tıp doktoru ve 80 diş hekiminin tütün ürünü bağımlısı olduğu tespit edildi. Bunlar arasında yanıt verenlerin çoğu stajyer doktorlardı (n=164), ardından asistan doktorlar (n=57) gelmektedir. Sigara ve e-sigaranın medeni durum ile anlamlı pozitif ilişkisinin olmadığı da gözlemlendi (p≥0.05). Katılımcıların büyük çoğunluğu sigarayı bırakmak için e-sigaraya başladıklarını belirtiyor. Artık e-sigara ile ilgili bir yanılgı olduğu sonucuna varılmıştır. Görünüşe göre, birçok kişi e-sigaranın geleneksel sigaradan daha güvenli olduğuna inanmaktadır. Buradan insanların elektronik sigaranın zararlarından habersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Elektronik sigaranın zararları ile ilgili kampanya ve seminerler düzenlenmelidir. Ayrıca, mevcut çalışmanın bulgularını genelleştirecek daha büyük popülasyon seçilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the prevalence of smoking and e-cigarette consumption among Medical and Dental Doctors of Hamdard University Karachi Pakistan, and analyze the relationship among the distinct demographic characteristics with the consumption of tobacco products. Therefore, a questionnaire was drafted by following a standard protocol. A total of 407 participants among the doctors and dentist (mean age: 40 ± 20 years, M/F=193/214) of the Hamdard University, Karachi, Pakistan were interviewed in this survey. Frequency and percentage of this data was calculated by using descriptive statistics. Chi square of association was also used to analyze the consumption of tobacco with contrasting demographic characteristics. SPSS version 23 was used for statistical analysis. Among 407 responses it was found that 126 males and 28 females were addicted to conventional smoking while, 70 males and 34 females were addicted to e-cigarettes. After applying the Pearson chi square test, it was found that smoking and consumption of e-cigarette have the positive and significant association between gender (p≤0.05). Whereas, significant difference was also observed according to the department, age, designation (p≤0.05). It was also found that 118 medical doctors and 80 dentists were addicted to tobacco product. Among them most of the respondents were house officers (n=164) followed by resident medical Officers (n=57). It was also observed that Smoking and e-cigarette have insignificant positive association with the martial status (p≥0.05). Majority of the respondents report that they started e-cigarette to quit smoking. It is concluded that there is a misconception about e-smoking. Apparently, many individuals believe that e-smoking is safer than conventional smoking. This was concluded that, people are unaware about the harmful effect of e-smoking. Campaign and seminars should be conducted regarding the harmful effects of e-smoking. Furthermore, larger population should be selected that will generalize findings of the current study.