13 ve 14. yüzyıl Bizans ve İtalyan sanatında antik etkiler
Ancient influences in 13th and 14th century Byzantine and Italian art
- Tez No: 846424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKİN KAYNAK ILTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Bizans, İtalya, 13.ve 14. yüzyıl, Antik Yunan, Helenistik, Fresk, Byzantium, Italy, 13th and 14th centuries, Ancient Greece, Hellenistic, Fresco
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Ortaçağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Ortaçağ sonlarında, sanattaki klasik eğilimler hem Bizans İmparatorluğu'nda hem de Batı Avrupa'da, özellikle de İtalyan şehir devletlerinin sanatsal yaratımlarına damgasını vurmuştur. 13. yüzyıl sonu 14. yüzyıl başlarında, Bizans ve İtalyan sanatında, antik biçimlerin yeniden ortaya çıkmasında paralel bir durum gözlemlenir. Çeşitli sanatsal ifadeler daha sonra bağımsız olarak değişmiştir. Bu döneme dair gerçekleştirilen akademik çalışmalar incelendiğinde, Bizans ve Batı sanatı olarak dönemin ayrı ayrı ele alındığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada; 13. ve 14. yüzyıllarda Bizans İmparatorluğu ve İtalyan resim sanatının antik Yunan ve Helenistik sanatla olan ilişkileri incelenmiştir. 13. yüzyılda, sanatta karşımıza çıkan Antik Çağ etkisi çalışma kapsamında hem siyasi ve kültürel ilişkiler açısından hem de sosyal gelişmeler bağlamında araştırılmıştır. Gelenekçi Bizans resminin, Proto-Rönesans döneminde nasıl bir değişim gösterdiğini Batı'da ise yani İtalyan şehir devletlerinde bu antik etkinin resim sanatına nasıl yansıdığı tez çalışması kapsamında incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda kütüphane araştırmaları gerçekleştirilerek dergi, makale ve kitaplar ve internet siteleri, dijital kütüphaneler incelenmiş olup bunun sonucunda gerekli bilgilere ulaşılarak, konuyla ilgili görsellerin hangi ülke, şehir ve yapılarda, ya da müze veya koleksiyonlarda olduğu internet araştırmasıyla belirlenmiştir. Konu hakkında diğer veriler özellikle 13 ve 14. yüzyıl Bizans İmparatorluğu ve İtalyan şehir devletlerinin siyasi ve kültürel yapısı ile ilgili araştırmalar ve Antik Çağ'a olan eğilim, bu dönemde benimsenen dünya görüşü dönemin sanat anlayışını da belirler. Süreli yayınlar, akademik araştırmalar, konuyla ilgili duvar resimleri ve mozaiklerden oluşan eser örnekleriyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
During the last two centuries before the late medieval Renaissance, ancient connotations, classical trends dominated the artistic creations of both the Byzantine Empire and Western Europe, especially the Italian city-states. At the end of the 13th century and the beginning of the 14th century, a parallel situation is observed in the reappearance of ancient forms in Byzantine and Italian art. Various artistic expressions later changed independently. When the academic studies on this period are examined, it has been determined that the period is handled separately as Byzantine and Western art. In this study; The relations of Byzantine Empire and Italian painting art with ancient Greek and Hellenistic art in the 13th and 14th centuries are examined. The effect of antiquity that appeared in art in the 13th century was investigated both in terms of political and cultural relations and in the context of social developments. How the traditional Byzantine painting changed during the Proto-Renaissance period and how this ancient influence reflected on the art of painting in the West, namely in the Italian city-states, was examined within the scope of the thesis study. The qualitative research method was used in the research. In this context, library research was carried out and magazines, articles and books, internet sites, digital libraries were examined, and as a result, the necessary information was obtained and it was determined by internet research in which countries, cities and structures, or museums or collections the images related to the subject were. Other data on the subject, especially the research on the political and cultural structure of the 13th and 14th century Byzantine Empire and Italian city-states, and the tendency towards Antiquity, the world view adopted in this period also determine the understanding of art of the period. Periodicals, academic research, related wall paintings and mosaics were examined with examples.