The role of CXCL12 gene variant in the Coronary Artery disease
Koroner Arter hastalığında CXCL12 gen varyantının rolü
  1. Tez No: 846434
  2. Yazar: İNCİ DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA GÜLEÇ YILMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TUBA AKDENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: CXCL12, Polimofizm, rs1801157, Coroner Arter Hastalığı, CXCL12, Polymorphism, rs1801157, Coronary Artery Disease
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) morbidite, mortalitenin çok önemli nedenidir. KVH bağlı ölümlerin büyük bölümü koroner arter hastalığı (KAH) ile bağlantılıdır. Kalp kasında gerçekleşen kan akışının azalıp miyokard iskemisi (MI) ile sonuçlanmasıdır. KAH riskinin 10q11.21 kromozomal lokus ile güçlü bir şekilde bağlantılı olduğunu gösteren çalışmalar yapılmıştır. Kemokin CXCL12 genine rs1801157 C>T polimorfizmi haritalanmıştır. Bu genetik varyantın ateroskleroz, KAH ve MI etkilediği bilinmektedir. Bu çalışmada, Türk toplumunda bu polimorfizmin KAH riski ve değişkenleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Türk popülasyonundan 125 sağlıklı kontrol grubu ve anjiyografi yapılan 139 Koroner arter hastası grubu çalışmaya alınmıştır. Genotip ve allel dağılımlarını hesaplamak ve değerleri klinik değişkenlerle karşılaştırmak için SPSS 26.0 yazılımı ile istatistiksel analizler yapıldı. Hasta ve kontroller arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p=0.503, p=0.622, p=0.588). Hasta ve kontrol gruplarının genotip ve allel dağılımları, rs1801157 polimorfizmleri bakımından anlamlı bir ilişki göstermedi. Ancak TT genotipi taşıyanların HDL değerlerinin anlamlı derecede yüksek olduğu sonucuna vardık (p=0.000). Lipid Altgrup analizi yaptığımızda ise; küçük LDL alt grubunun TT genotip taşıyanlarda düşük (p=0.000); büyük ve orta HDL alt gruplarının TT genotip taşıyanlarda daha yüksek olduğu sonucuna vardık (p=0,018, p=0.000). Bu bulgular ile, CXCL12'deki rs1801157 C>T polimorfizm ifadesinin KAH ile ilişkili olmadığını ancak moleküler mekanızmada, TT genotipinin HDL düzeyi ile pozitif ilişkisi nedeniyle koroner arter hastalığına karşı koruyucu olabileceğini düşündüğümüz sonucuna varabiliriz.
Özet (Çeviri)
Cardiovascular diseases (CVD) are a very important cause of morbidity and mortality. The majority of CVD-related deaths are related to coronary artery disease (CAD). It is a decrease in blood flow in the myocardium, resulting in myocardial ischemia (MI). There have been studies showing that CAD risk is strongly linked to the 10q11.21 chromosomal locus. The rs1801157 C>T polymorphism was mapped to the chemokine CXCL12 gene. This genetic variant is known to affect atherosclerosis, CAD and MI. In this study, the relationship between CAD risk and variables of this polymorphism was investigated in the Turkish population. A group of 125 healthy controls and 139 Coronary artery patients who underwent angiography from the Turkish population were included in the study. Statistical analyzes were performed with SPSS 26.0 software to calculate genotype and allele distributions and compare values with clinical variables. No significant difference was found between patients and controls (p=0.503, p=0.622, p=0.588). Genotype and allele distributions of patient and control groups did not show a significant relationship in terms of rs1801157 polymorphisms. However, we concluded that the HDL values of those carrying the TT genotype were significantly higher (p=0.000). When we performed Lipid Subgroup analysis, we concluded that small LDL subgroups were lower in those with TT genotype p=(0.000); large and medium HDL subgroups were higher in those with TT genotype (p=0.018, p=0.000). With these findings, we can conclude that the expression of rs1801157 C>T polymorphism in CXCL12 is not associated with CAD, but in the molecular mechanism, we think that the TT genotype may be protective against coronary artery disease due to its positive relationship with HDL level.