Kitâb-ı Menâsik (Giriş- inceleme- metin- dizinler- tıpkıbasım)
Kitâb-ı Menâsik (Introduction- examination- text- indexes- facsimile)
- Tez No: 846492
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kitâb-ı Menâsik, Osmanlı Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Dudak Uyumu, Tersine Uyumsuzluk, Hac, Umre, Kitâb-ı Menâsik, Ottoman Turkish, Old Anatolian Turkish, Lip Adaptation, Inverse Mismatch, Pilgrimage, Umrah
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Araştırmamızın evreni Osmanlı Türkçesi dönemidir. Araştırma ve incelememizin örneklemi Kitâb-ı Menâsik isimli eserin dil hususiyetleri ve dizinlerinden oluşturmaktadır. Araştırmamızın örneklemi olan Kitâb-ı Menâsik adlı eser hac ve umrenin yapılışını anlatan, 64 varaktan oluşan mensur bir eserdir. Osmanlı Türkçesine ait dil özellikleri tespit edilmiştir. Eserin edebi bir iddiası olmayıp geniş halk kitleleri için için sade bir dille, harekeli nesih yazısı ile yazılmıştır. Eserin harekeli olarak yazılması dudak uyumunun incelenmesine kolaylık sağlamıştır. Eserin yazılış tarihi ve müellif ile ilgili bir bilgiye rastlanmamıştır. Çalışmamız Giriş - İnceleme - Metin - Dizinler - Tıpkıbasım bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde eserin müellifi, yazılış tarihi, konusu ve dil özelliklerinden bahsedilmiştir. İnceleme bölümü, eserin yazılış özellikleri ve ses bilgisi özelliklerinden oluşmaktadır. Metin bölümünde metin, çeviri yazılı bir şekilde yeni yazıya aktarılmıştır. Dizinler bölümü, Kelimeler Dizini ve Ekler Dizini olmak üzere iki ayrı dizinden oluşmaktadır. Son bölümde ise çalışma ile ilgili genel değerlendirmenin yapıldığı Sonuç bölümü ve Tıpkıbasım yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The universe of our research is the Ottoman Turkish period. The sample of our research and analysis consists of the language features and indexes of the work named Kitâb-ı Menâsik. The work called Kitâb-ı Menâsik, which is the sample of our research, is a prose work consisting of 64 pages, describing the performance of Hajj and Umrah. Linguistic features of Ottoman Turkish have been identified. The work has no literary claims and was written in plain language, in Naskh script with vowels, for the masses. Writing the piece in vowels made it easier to examine lip harmony. No information has been found about the date of writing of the work or its author. Our study consists of an introduction, a review, text, indexes, and facsimile sections. In the introduction section, the author, date of writing, subject, and language features of the work are mentioned. The review section consists of the writing features and phonetic features of the work. In the text section, the text has been transcribed into a new text. The Indexes section consists of two separate indexes: the Words Index and the Attachments Index. The last section includes the conclusion section, where a general evaluation of the study is made, and the facsimile.