Hasat öncesi AVG(Amınoethoxyvınglycıne) uygulamalarının 'fuyu' Trabzon hurması çeşidinin meyve kalitesi ve soğukta muhafaza süresi üzerine etkileri
Effects of pre-harvest AVG (aminoethoxyvinglycine) applications on fruit quality and cold storage time of 'fuyu' persimmon variety
- Tez No: 846599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Trabzon Hurması, Aminoethoxyvinglicine, Modifiye Atmosfer Poşeti, Kalite, Depolama, Biyokimyasal Bileşikler, Persimmon, Aminoethoxyvinglicine, Modified Atmosphere Bags, Quality, Storage, Biochemical Compounds
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez çalışmasında Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Trabzon hurması meyve bahçesinden toplanan 'Fuyu' çeşidi meyvelerine, hasat öncesi farklı dozlarda (75, 150 ve 225 mg l-1) AVG (Aminoethoxyvinglicine) uygulamalarının depolama süresince meyve kalitesine etkileri araştırılmıştır. AVG uygulaması yapılan meyveler Modifiye Atmosferli Poşetler ile ambalajlanarak 0-1oC sıcaklık ve %85-90 oransal nemde 4 ay süreyle depolanmıştır. Araştırmada ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asit miktarı, meyve eti sertliği, askorbik asit miktarı, tanen miktarı, toplam fenolik madde miktarı, toplam antioksidan madde miktarı, solunum hızı, çürüme oranı, dış görünüş ve üşüme zarar oranları incelenmiştir. Çalışmada depolama süresince meyve eti sertliği azalırken, meyvelerin ağırlık kayıplarında artışlar belirlenmiştir. AVG uygulamalarının meyve olgunlaşması üzerine olan geciktirici etkisine paralel olarak üşüme zararı oluşumu da gecikmiştir. 4. ay analizlerinde çürüme oranı artış göstermiştir. Solumun hızı ve biyokimyasal bileşiklerin kaybı üzerine artan dozları ile AVG'nin engelleyici etkisi belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, ticari hasattan önce uygulanan 150 ve 225 mg l-1 AVG uygulamasının, hasat sonrası depolama döneminde meyve kalitesi açısından Fuyu' çeşidi Trabzon hurması üzerinde önemli ve olumlu bir etkisi olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effects of AVG (Aminoethoxyvinglicine) applications at different doses (75, 150 and 225 mg l-1) before harvest on the fruits of the 'Fuyu' variety collected from the persimmon orchard in Süleymanpaşa, Tekirdağ on fruit quality during storage were investigated. Fruits treated with AVG were packaged with modified atmosphere bags and stored at 0-1 oC temperature and 85-90% relative humidity for 4 months. In the research, weight loss, soluble solids content, titratable acidty, fruit firmness, ascorbic acid content, tannin content, total phenolic content, total antioxidant content, respiration rate, decay rate, external appearance and chilling injury rates were examined. In the study, while fruit firmness decreased during storage, it was determined that the weight loss of the fruits increased. In parallel with the delaying effect of AVG applications on fruit ripening, the occurrence of chilling injury was also delayed. The decay rate increased in the 4th month analysis. The inhibitory effect of AVG on respiratory rate and loss of biochemical compounds became evident with increasing doses. As a result, 150 and 225 mg l-1 AVG application applied before commercial harvest had a significant and positive effect on 'Fuyu' variety persimmon in terms of fruit quality during postharvest storage period.