Sistemik immün-inflamasyon indeksi ve nötrofil/lenfosit, trombosit/lenfosit, monosit/lenfosit oranlarının erken evre meme kanserinde aksiller lenf nodu metastazını öngörmedeki değeri ve karşılaştırması: Retrospektif analiz
The value of systemic immune-inflammation index and neutrophil/lymphocyte, platelet/lymphocyte, monocyte/lymphocyte ratios in predicting axillary lymph node metastasis in early stage breast cancer and their comparison: A retrospective analysis
  1. Tez No: 846667
  2. Yazar: BURAK ETEMOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMDİ TANER TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Aksiller metastaz, İnflamasyon, Nötrofil/Lenfosit Oranı, Sistemik immün inflamasyon indeksi, Breast cancer, Axillary metastasis, Inflammation, Neutrophil/Lymphocyte Ratio, Systemic immune inflammation index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Meme kanseri tüm kadınlarda en sık görülen kanser olup tarama, takip ve tedaviye rağmen önemli bir mortalite ve morbidite sebebi olmaya devam etmektedir. Meme kanseri nedeniyle opere edilen erken evre meme kanserli hastalarda preoperatif dönemdeki sistemik immün inflamatuar indeksi ve sistemik inflamatuar belirteçlerin (nötrofil/lenfosit, trombosit/lenfosit ve monosit/lenfosit oranlarının) değerleri ile aksiller lenf nodu metastazını öngörmedeki değerini ölçmeyi ve bu belirteçlerin karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve yöntem: Ocak 2015-Ocak 2023 tarihleri aralığında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde meme kanseri nedeniyle opere edilen ve patoloji sonucunda nihai TNM evrelemesine göre erken evre meme kanseri tanısı alan 334 kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma, tek kollu kesitsel ve retrospektif çalışma olarak tasarlandı. Hastaların demografik özellikleri, preoperatif nötrofil, monosit, lenfosit, trombosit değerleri, operasyon özellikleri, postoperatif patoloji raporlarından tümör boyutu ve aksiller lenf nodu tutulumu hastane bilgi yönetim sistemi kayıtlarından kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 334 kadın hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 55,8(25-88) idi. Aksiller lenf nodu metastazı pozitif olan 130(%38,9) hasta, negatif olan 204(%61,1) hasta mevcuttu. Ameliyat öncesi rutin tetkiklerden elde edilen veriler karşılaştırıldığında nötrofil/lenfosit oranı (NLO) ve sistemik immün inflamatuar (SII) indeksi aksiller lenf nodu metastaz varlığında istatiksel olarak anlamlı bulundu (sırasıyla p:0.023, p:0.006). NLO için Cut off noktası 1.32, SII indeks için Cut off noktası 456,8 olarak olarak saptandı. Trombosit/lenfosit oranı (p:0.899) ve monosit/lenfosit oranı (p:0.949) aksillar lenf nodu metastazını göstermede anlamlı olarak bulunamamıştır. Bağımsız bir faktör olarak tümör çapı aksiller lenf nodu metastazını göstermede istatiksel olarak anlamlı bulunmuş olup, p değeri 0.008'dir. Sonuç: Meme kanseri nedeniyle operasyon planlanan erken evre meme kanserli hastalarda preoperatif dönemdeki sistemik immün inflamasyon değeri ve nötrofil/lenfosit oranı düşük olan hastaların aksiller lenf nodu metastazı bulunması olasılığı, oranı yüksek olan hastalara göre daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Background: Breast cancer is the most common cancer in all women and remains an important cause of mortality and morbidity despite screening, follow-up and treatment. We aimed to measure the preoperative systemic immune inflammatory index and systemic inflammatory markers (neutrophil/lymphocyte, platelet/lymphocyte, and monocyte/lymphocyte ratios) and their value in predicting axillary lymph node metastasis in patients with early stage breast cancer operated for breast cancer and to compare these markers. Materıals and methods: Between January 2015 and January 2023, 334 female patients who underwent surgery for breast cancer in the Department of General Surgery of the University of Health Sciences Derince Training and Research Hospital between January 2015 and January 2023 and were diagnosed with early stage breast cancer according to the final TNM staging according to pathology results were included in the study. The study was designed as a single-arm cross-sectional and retrospective study. Demographic characteristics, preoperative neutrophil, monocyte, lymphocyte, platelet and lymphocyte levels, operative characteristics, tumor size and axillary lymph node involvement from postoperative pathology reports were recorded from hospital information management system records. Results: The study included 334 female patients. The mean age of the patients was 55.8 years (25-88). There were 130 (38.9%) patients with positive axillary lymph node metastases and 204 (61.1%) with negative axillary lymph node metastases. Neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) and systemic immune inflammatory (SII) index were statistically significant in the presence of axillary lymph node metastasis (p:0.023, p:0.006, respectively). Cut off point for NLO and SII index was 1.32 and 456.8, respectively. Platelet/lymphocyte ratio (p:0.899) and monocyte/lymphocyte ratio (p:0.949) were not found to be significant in indicating axillary lymph node metastasis. As an independent factor, tumor diameter was found to be statistically significant for axillary lymph node metastasis with a p value of 0.008. Conclusıons: In patients with early stage breast cancer scheduled for surgery for breast cancer, patients with low preoperative systemic immune inflammation and low neutrophil/lymphocyte ratio are more likely to have axillary lymph node metastases than patients with high ratio.