The effectiveness of ASEAN's role and impact in regional security: The case study of South China Sea dispute
ASEAN'ın bölgesel güvenlikteki rolünün ve etkisinin etkinliği: Güney Çin Denizi anlaşmazlığı örneği
  1. Tez No: 846690
  2. Yazar: ADHE NUANSA WIBISONO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ SONER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ASEAN, Çin, Güney Çin Denizi, Bölgesel Güvenlik, Deniz Çatışması, UNCLOS, ASEAN, China, South China Sea, Regional Security, Maritime Conflict, UNCLOS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bu araştırma, Güney Çin Denizi anlaşmazlığındaki son gelişmelerle ilgili daha fazla açıklamayı incelemeyi amaçlamaktadır, özellikle ASEAN'ın çatışmanın çözülmesinde bölgesel bir güvenlik organı olarak etkinliğine inceledi. Buna ek olarak, bu tez aynı zamanda ASEAN Yolu kavramının hem dahili hem de dışsal olarak güvenlik işbirliğinin süreçlerini ve mekanizmalarını nasıl etkilediğine baktı, bu da ASEAN üye devletlerin Güney Çin Denizi çatışmasını çözmedeki davranışlarını ve politikalarını etkiledi. Ayrıca, bu tez ASEAN'ın büyük dış güçleri nasıl içerdiğini analiz etti ve daha sonra ASEAN merkeziliğinin deniz çatışmasını çözmede ne kadar sağlam ve önemli olduğunu gördü. Bu araştırma için nitel bir araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Bu araştırma, ilgili konularda çeşitli tezleri, dergileri, makaleyi ve kitle iletişim haberlerini analiz etti. Çeşitli araştırma materyalleri, Güney Çin Denizi konusuyla ilgili en iyi uzmanların ve uygulayıcıların yazılarından, görüşlerinden ve yorumlarından: Cakarta'da ASEAN Sekreterlik Yetkilileri, ASEAN Üye ülkelerinden büyükelçi ve diplomatlar, Endonezya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatlar, ASEAN araştırmaları akademisyenleri ve ASEAN güvenlik uzmanları gibidir. Güney Çin Denizi'ndeki bölgesel iddialar konusundaki Çin ve ASEAN ülkeleri arasındaki anlaşmazlık, şu anda bölgenin en önemli güvenlik sorunlarından biridir. 2014 yılından bu yana Çin, Güney Çin Denizi'ndeki neredeyse tüm deniz bölgelerini iddia eden tartışmalı Spratly ve Paracel Adaları'ndaki askeri üslere hava sahaları, uçaklar için hangarlar, yüzey seyir füze sistemleri ve silahlarla yapay adalar inşa etti. Filipinler, Vietnam, Malezya, Endonezya, Brunei ve Tayvan - en az altı ülke bu sularda üst üste binen bölgesel iddialara sahipti. Askeri görev sahilden uzaktır. Çin, Güney Çin Denizi'ndeki adaların ve deniz bölgesi iddialarının bir parçası olarak toplamda 3,3 milyon kilometrekarelik bir alan iddia ediyor. Bununla birlikte, Vietnam'ın Paracel Adaları ve Spratlys adaları üzerindeki genişletilmiş kıtasal raf ve egemenliğine ilişkin iddialarını çürütmek için Çin, 2009 yılında Birleşmiş Milletler'e“dokuz çizgi çizgisi”haritasını sundu. Çin bunun tartışılmaz egemenliğe sahip olduğunu ileri sürdü. Haritada gösterildiği gibi Güney Çin Denizi ve Çevresindeki Sular Adaları. Deniz yatağı, yeraltı ve ilgili sulara iniş ile birlikte, Çin de egemenliğini ve yargı yetkisini onlar üzerinde ileri sürüyor. Çin'in iddiaları Filipinler, Vietnam ve Endonezya tarafından itiraz ediliyor. 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Yasası Sözleşmesi (UNCLOS) sözleşmesi ışığında Çin'in iddialarının temelsiz olduğunu iddia ettiler. Öyleyse, ASEAN'ın Güney Çin Denizi çatışmasını çözme çabaları ne kadar başarılı? On resmi üye ile ASEAN şu anda Güneydoğu Asya'daki tek bölgesel organizasyon. Çin'in bölgedeki etkisinin bir diğer önemli engeli ASEAN'dır. Barış görüşmeleri ve diğer siyasi önlemler aracılığıyla, ASEAN, Güney Çin Denizi'nden beş trilyon USD'nin yıllık geçişi göz önüne alındığında, üye devletlerinin ekonomik çıkarlarını korumakla görevlidir. Bu tez aynı zamanda Güney Çin Denizi anlaşmazlığı çözüm sürecinin ASEAN Yolu ve ASEAN Merkeziyeti kavramlarının uygulanmasından nasıl etkilendiğini açıklığa kavuşturacaktır.
Özet (Çeviri)
This research examined further explanations regarding the latest developments in the South China Sea dispute, especially looking at the effectiveness of ASEAN as a regional security body in resolving the conflict. In addition, this thesis also looked at how the ASEAN Way concept affects the processes and mechanisms of security cooperation both internally and externally, which also affect ASEAN's Member States behavior and policies in resolving the South China Sea conflict. Furthermore, this thesis analyzed how ASEAN involves major external powers and then saw how solid and significant the ASEAN Centrality is in resolving the maritime conflict. A qualitative research approach has been adopted for this study. This research analyzed various dissertations, journals, articles, and mass media news on related topics. Various research materials come from the writings, opinions and comments of the best experts and practitioners related to the South China Sea topic such as: ASEAN Secretariat officials in Jakarta, ambassador and diplomats from ASEAN member countries, the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Indonesia, ASEAN study academics and ASEAN security experts. The dispute between China and the ASEAN nations over territorial claims in the South China Sea is one of the region's most important security issues at the moment. Since 2014, China has constructed artificial islands with airfields, hangars for planes, surface cruise missile systems, and weaponry into military bases in the disputed Spratly and Paracel Islands, claiming almost all of the maritime territory in the South China Sea. At least six other nations—the Philippines, Vietnam, Malaysia, Indonesia, Brunei, and Taiwan—have overlapping territorial claims in these waters. The military post is situated far from the coast. China claims islands in the South China Sea and an area totaling roughly 3.3 million square kilometers as part of its maritime territorial claims. However, in order to refute Vietnam's claims to its extended continental shelf and sovereignty over the islands of the Paracel Islands and the Spratlys, China submitted the“Nine Dash Line”map to the United Nations in 2009. China asserts that it has unquestionable sovereignty over the islands in the South China Sea and surrounding waters, as shown in the map. Along with the seabed, subsurface, and land in the relevant waters, China also asserts its sovereignty and jurisdiction over them. China's claims are contested by the Philippines, Vietnam, and Indonesia. They claimed that, in light of the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), China's claims were baseless. Then, how successful are ASEAN's regional efforts to settle the South China Sea conflict? With ten official members, ASEAN is currently the only regional organization in Southeast Asia. Another significant obstacle to China's influence in the area is ASEAN. By means of peace talks and other political measures, ASEAN is tasked with safeguarding the economic interests of its member states, given the yearly passage of five trillion USD through the South China Sea. This thesis will also clarify how the South China Sea dispute resolution process is impacted by the application of the ASEAN Way and ASEAN Centrality concepts.