Turkish and German migration policies in comparison: The case of Syrian refugees
Türk ve Alman göç politikalarının karşılaştırılması: Suriyeli mülteciler örneği
  1. Tez No: 846691
  2. Yazar: SEBANUR DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR ONUR UNUTULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeli mülteciler, Türkiye, Almanya, göç politikası, Migration, Syrian refugees, Türkiye, Germany, migration policy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Göç olgusu, yüzyıllardır yaygın olan, küresel ve gelişen bir kavramdır. Günümüzde, politik olaylar ve küresel durumlar, göçün ve göçmen kavramının yeniden öne çıkmasına ve çeşitli biçimlerde kendini göstermesine neden olmuştur. Bu durumun başlıca örneklerinden biri 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı ve bu savaşın sonuçlarıdır. İç savaşın bir sonucu olarak, Suriyeliler vatanlarını terk etmek zorunda kalmış ve çeşitli ülkelerde farklı koşullar altında sığınma aramışlardır. Suriye ile sınır paylaşan ve Avrupa ile Asya arasında önemli bir geçiş noktası olan Türkiye, Suriyeli göçmen akınından en çok etkilenen ülkelerden biri olarak ortaya çıkmıştır. Benzer şekilde Avrupa'da, Almanya, göçün başlangıcından itibaren birçok Avrupa ülkesinden daha fazla etkilenen ülkelerden biri olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışma, Türkiye ve Almanya'nın göç politikalarının temel unsurlarını, zaman içindeki gelişen dinamiklere odaklanarak incelemeyi amaçlamaktadır. Her iki ülkenin göç politikalarını şekillendiren stratejilerin ve sonuçların karşılaştırmalı bir analizini yapmayı hedeflemektedir. Bu karşılaştırma ile çalışma, Türkiye ve Almanya'nın hukuki, ekonomik, kültürel çerçevelerini incelemeyi ve bu ülkelerin göç politikalarının Suriyeli mülteciler üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration is a worldwide and evolving concept that has been prevalent for many centuries. In the modern era, political events and global circumstances have led to the renewed prominence and varied manifestations of migration and the notion of migrants. A prime example of this resurgence is the Syrian Civil War, which began in 2011, along with its subsequent effects. As a consequence of the civil war, Syrians were compelled to flee their homeland, seeking asylum in various countries under different circumstances. Türkiye, which shares a border with Syria and serves as a key gateway between Europe and Asia, emerged as one of the nations most significantly impacted by this influx of migrants. Similarly, in Europe, Germany stands out as one of the most affected nations by the arrival of Syrian refugees, more so than many other European countries. This study aims to scrutinize the foundational elements of the migration policies of Türkiye and Germany, focusing on the evolving dynamics over time. It seeks to conduct a comparative analysis of the strategies and outcomes that shape their respective migration policies. Through this comparison the study intends to explore the legal, economic, cultural frameworks of Türkiye and Germany and assess the influence of their migration policies on Syrian refugees.