Karbon vergisinin CO2 emisyonu üzerine etkisi: Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezi ışığında bir uygulama
The effect of the carbon tax on CO2 emissions: An application in the light of the Environmental Kuznets Curve hypothesis
- Tez No: 846699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYCAN HEPSAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Birim Kök, Koentegrasyon, Fourier, Çevresel Kuznets Eğrisi, Unit Root, Co-integration, Fourier, Environmental Kuznets Curve
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Sanayileşme üretim sistemlerinde manuel üretiminden kitlesel üretime doğru büyük bir dönüşümü ortaya çıkarmıştır. Bu büyük dönüşümün etkisiyle üretimde ana girdi olarak kullanılan fosil yakıtların üretim ve tüketimi de artmıştır. Bu aşırı tüketim aşırı karbon salınımlarına dolayısıyla küresel ısınma problemine neden olmuştur. Bu nedenle, iklim değişikliğinin önlenmesine yönelik olarak küresel önlemler alınması ihtiyacı doğmuştur. Bu kapsamda, ülkeler Rio Konferans (1992), Kyoto Protokolü (1997) ve Paris İklim Anlaşması (2015) gibi çeşitli konferanslarla bir araya gelerek soruna çözüm bulmaya çalışmışlardır. Ancak, nihai bir karara varılamamıştır. Küresel ısınmanın önlenmesine yönelik uygulanan en önemli uygulamalardan birisi karbon vergisi uygulamasıdır. Bu vergi Finlandiya, Polonya, İsveç ve Norveç gibi çeşitli ülkelerde uygulanmaktadır. Karbon vergisinin amacı, karbon salınımlarının kontrol altına alınarak küresel ısınma probleminin çözülmesidir. Bu çalışmada, Norveç'in 1991 yılında uygulamaya başladığı karbon vergisi temel alınmıştır. 1991-2020 yılları arasındaki dönemler için, Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezi ışığında, CO2 emisyonu, kişi başına gelir, bu gelirin karesi ve karbon vergisi gelirlerine ait yıllık veriler incelenmiştir. Logaritmik dönüşümleri yapılan verilerin önce geleneksel birim kök testleri ile, ardından Becker, Enders ve Lee durağanlık testi ile değişkenlerin durağanlıkları tespit edilmiştir. Bu verilerin aynı dereceden durağan olmaması sonucu koentegrasyon ilişkisi Fourier ADL Koentegrasyon testi yaklaşımı ile incelenmiştir. Sonuç olarak, modelde yer alan değişkenler arasında % 5 anlamlılık düzeyinde bir koentegre ilişkinin varlığı bulgusuna rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Industrialization has revealed a great transformation in production systems from manual production to mass production. With the effect of this great transformation, the production and consumption of fossil fuels, which are used as the main input in production, have also increased. This excessive consumption has caused excessive carbon emissions and thus the problem of global warming. Therefore, the need to take global measures to prevent climate change has arisen. In this context, countries tried to find a solution to the problem by coming together with various conferences such as the Rio Conference (1992), the Kyoto Protocol (1997) and the Paris Climate Agreement (2015). However, a final decision could not be reached. One of the most important practices applied to prevent global warming is the carbon tax application. This tax is applied in various countries such as Finland, Poland, Sweden and Norway. The purpose of carbon tax is to solve the global warming problem by controlling carbon emissions. This study is based on the carbon tax that Norway started to implement in 1991. In the light of the Environmental Kuznets Curve hypothesis, annual data on CO2 emissions, per capita income, the square of this income and carbon tax revenues for the periods between 1991 and 2020 are examined. The stationarity degrees of the logarithmic transformations of the data were determined first with the traditional unit root tests and and then with the Becker, Enders and Lee stationarity tests of the logarithmic transformations of the data, the cointegration relationship was examined with the Fourier ADL Cointegration test approach. As a result, it was found that there was a cointegrated relationship between the variables in the model at the 5% significance level.