Pediatrik ürolojik cerrahi ve invaziv girişimlerin üriner sistem enfeksiyonlarina etkisi
The effect of pediatric urological surgery and invasive procedures on urinary system infections
- Tez No: 846710
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABİT DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik ürolojik cerrahi, invaziv girişim, üriner sistem enfeksiyonu, Pediatric urological surgery, invasive procedure, urinary tract infection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, yeterli sayıda olgu ile idrar yolu enfeksiyonu saptanan pediatrik olgularda, üriner sisteme yönelik cerrahi işlem yapılan ve yapılmayan grup arasındaki etkenlerin farklılığı, üriner enfeksiyonlarının tedavi süreleri ve antibiyotik dirençleri araştırılmıştır. Çalışmaya Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları servisinde Eylül 2019- Haziran 2022 tarihleri arasındaüriner sistem enfeksiyonu tanısı ile yatan yaklaşık 201 pediatrik hasta dâhil edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; Çalışma kapsamında değerlendirilen hastaların 106'sı (%52,7) erkek, 95'i (%47,3) kadın ve yaşları 3,63±4,67 yıl olarak saptandı. Cerrahi öyküsü olan hastalarda renal kolik 34 (%89,5) olgu ile en sık cerrahi girişim nedeni idi. Cerrahi öyküsü olmayan hastalarda ise ateş 56 (63,6%) olguda en sık başvuru sebebi olarak bulundu. Cerrahi öyküsü olan 42 (%42,9) hastada, cerrahi öyküsü olmayan 56 (%57,1) hastada Escherichia coli (E.coli) 'inin en yüksek orandaki etken olduğu görülmüş etkenler açısından gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Çalışmaya dahil edilen olguların yatış süresi 8,15±5,20 gün olarak saptandı. Tedavi süreleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Çalışma kapsamında incelenen hastalardan cerrahi öyküsü olanlar ve cerrahi öyküsü olmayanlar arasında almış oldukları tedaviler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır.Cerrahi öyküsü olan hastaların 42'sinde (%42,9), cerrahi öyküsü olmayan hastaların 56'sında (%57,1) E. coli, cerrahi öyküsü olan hastaların 20'sinde (%48,8), cerrahi öyküsü olmayan hastaların 21'inde (%51,2) Klebsiella pneumoniae(K.Pneumoniae), cerrahi öyküsü olan hastaların 20'sinde (%60,6), cerrahi öyküsü olmayan hastaların 13'ünde (%39,4) Proteus mirabilis (P.mirabilis) saptanmış, cerrahi öyküsü olanlar ve cerrahi öyküsü olmayanlar arasında antibiyogram sonuçları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Cerrahi öyküsü olanlar ve cerrahi öyküsü olmayanlar arasında antibiyotik direnci açısından; Tobramısın ve Trımetoprım Sülfometaksazol antibiyotiklerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the differences in the causative agents, duration of treatment of urinary infections, and antibiotic resistance between the groups that underwent and did not undergo surgical procedure for the urinary system were investigated in pediatric cases with a sufficient number of cases and urinary tract infections. Approximately 201 pediatric patients hospitalized with the diagnosis of urinary system infection between September 2019 and June 2022 in the pediatric health and diseases service of Harran University Medical Faculty Hospital were included in the study. According to the findings obtained from the study; Of the patients evaluated within the scope of the study, 106 (52.7%) were male, 95 (47.3%) were female, and their age was 3.63±4.67 years. Renal colic was the most common reason for surgical intervention in 34 (89.5%) patients with a history of surgery. In patients without a history of surgery, fever was the most common complaint in 56 (63.6%) cases. In 42 (42.9%) patients with a history of surgery and in 56 (57.1%) patients without a history of surgery, E.coli was found to be the causative agent with the highest rate, and there was no statistically significant difference between the groups in terms of factors. The hospitalization period of the cases included in the study was determined as 8.15±5.20 days. There was no statistically significant difference between the groups in terms of treatment duration. A statistically significant difference was found between the patients examined in the study with and without a history of surgery in terms of the treatments they received. E.coli was found in 42 (42.9%) of patients with a history of surgery, 56 (57.1%) of patients without a history of surgery, 20 (48.8%) of patients with a history of surgery, and 21 of patients without a history of surgery. Among patients with and without a history of surgery, K.pneumoniae was detected in 51% (51.2%), P.mirabilis was found in 20 (60.6%) of the patients with a history of surgery and in 13 (39.4%) of patients without a history of surgery. There was no statistically significant difference in terms of results. In terms of antibiotic resistance among those with and without a history of surgery; A statistically significant difference was found between the groups in Tobramycin and Trimethoprim Sulfomethoxazole antibiotics.