Allıum cepa kök ucu meristem hücrelerinde meydana gelen genotoksik hasara karşı physcıa tenella likeninin koruyucu etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the protective effect of physcia tenella lichen against genotoxic damage in allium cepa root tip germ cells
  1. Tez No: 846726
  2. Yazar: İSMAİL DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOCAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Physcia tenella, H2O2, DNA Hasarı, Genotoksisite, Physcia tenella, H2O2, DNA Damage, Genotoxicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Physcia tenella likeni, çoğunlukla kireçli ortamlara uyum sağlamış olup kalkerli kayaçlar ve duvar yüzeylerinde yaygın olarak gözlemlenmektedir. Bu liken türü, kırsal alanlar, ormanlık bölgeler ve dağlık alanlar gibi habitatlarda geniş bir yayılım göstermektedir. Literatürdeki çalışmalar, P. tenella'nın hava kirleticileri ve diğer çevresel stres etmenlerine karşı belirli bir toleransa sahip olduğunu ortaya koymakta ve likenin biyokimyasal içeriğindeki aktif bileşenlerin farmasötik ve biyoteknolojik potansiyel taşıdığını vurgulamaktadır. Bu çalışmanın amacı, çeşitli hidrojen peroksit (H2O2) dozlarına karşı P. tenella likeninin koruyucu rolünü belirlemektir. Bu kapsamda, liken uygulamasının kök ucu meristem hücrelerindeki kromozomal bozulmalar, DNA yapısındaki değişiklikler ve hücre canlılığı üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, P. tenella likeninin, Allium cepa bitkisinin kök ucu meristem hücrelerinde H2O2 kaynaklı hasara karşı koruyucu bir özellik sergilediği ve bu koruyucu etkinin H2O2'nin farklı konsantrasyonlarında gözlemlenebildiği tespit edilmiştir. 2025, xi + 28 Sayfa
Özet (Çeviri)
Physcia tenella lichen is mostly adapted to calcareous environments and is commonly observed on calcareous rocks and wall surfaces. This lichen species is widely distributed in habitats such as rural areas, woodlands and mountainous areas. Studies in the literature reveal that P. tenella has a certain tolerance to air pollutants and other environmental stressors and emphasize that the active components in the biochemical content of the lichen have pharmaceutical and biotechnological potential. The aim of this study was to determine the protective role of P. tenella lichen against various doses of hydrogen peroxide (H2O2). In this context, the effects of lichen application on chromosomal disruptions, changes in DNA structure and cell viability in root tip meristem cells were analyzed. As a result of the study, it was determined that P. tenella lichen exhibited a protective property against H2O2 induced damage in root tip meristem cells of Allium cepa plant and this protective effect could be observed at different concentrations of H2O2. 2025, xi + 28 Pages