Identifying grammatical errors via a written learner corpus in a foreign language context
Yabancı dil öğrenme bağlamında dil bilgisi yanlışlarının yazılı bir derlem yoluyla belirlenmesi
- Tez No: 846789
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Derlem Dilbilimi, Hata Analizi, Dilbilgisi Hataları, Aradil Kuramı, Düzeltici Geri Bildirim, Corpus Linguistics, Error Analysis, Grammatical Errors, Interlanguage Theory, Corrective Feedback
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler, dilbilgisi kurallarını yazma dersine uygulamakta zorluk yaşarlar ve dilbilgisi odaklı uzun süren eğitimlere rağmen dilbilgisi hataları yapmaya devam ederler. Bu derlem temelli hata analizi çalışması, Türk öğrencilerin dilbilgisi hatalarını inceleyerek yazılı bir öğrenci derlemi olan LECOSE aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bu derlem, Türkiye'deki bir üniversitenin dil programında yer alan 2. ve 3. seviye yazma öğrencilerinin kompozisyonlarını içermektedir. Ayrıca, öğrencilerin bir dönem içinde herhangi bir gelişme kaydedip kaydetmediklerinin ortaya çıkarılması amaçlanır. James'in (1998) hata sınıflandırma sistemi kullanılarak, veriler bir derleme aracı olan AntConc aracılığıyla analiz edilmiştir. Daha sonra, her iki seviye için de öğrenci kağıtlarından oluşan birer set, öğretmenin verdiği geri bildirimler sonucu hataları düzeltme konusundaki ilerlemenin anlaşılması amacıyla, birey bazında karşılaştırılmıştır. Hata sıklığı için yapılan tanımlayıcı analiz sonuçları, en yaygın dilbilgisi hatalarının sırasıyla fiil çekimi, edatlar, artikeller, tekillik-çoğulluk ve etken-edilgenlik konularında yapıldığını göstermiştir. SPSS yoluyla yapılan Eşleştirilmiş Örnek T-Testi sonuçları, 2. seviye öğrencileri için anlamlı bir ilerleme göstermezken, 3. seviye öğrencilerinin hata sayılarını azaltarak hafif bir iyileşme gösterdiğini ortaya çıkardı. Çalışma ayrıca, öğrenciler tarafından yapılan hataların kökenlerini tartışmakta, dil öğrenme ve öğretme konusunda düzeltici geri bildirim, materyal geliştirme ve teknoloji kullanımı ile ilgili pratik sonuçları vurgulamaktadır. Bu çalışma, İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin dilbilgisi hataları hakkında araştırmacılara ve öğretmenlere ışık tutmakta, konunun farklı yönlerini incelemek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğine işaret ederek. dilbilgisi öğretme metotları ve düzeltici geri bildirimin öğrencilerin yazma konusunda ilerlemesine katkıda bulunup bulunmadığını sorgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Foreign language learners of English have difficulty in applying grammar rules in writing and they continue committing grammatical errors despite prolonged trainings focusing on grammar. This corpus-driven error analysis study examines Turkish learners' grammatical errors through a written learner corpus, LECOSE, which contains essays written by Level 2 and 3 students in a language program at a university in Turkey. It is also aimed to reveal if they make any improvement within a term. Using James's (1998) taxonomy of errors, the data were analysed via a corpus tool,“AntConc”. Subsequently, two sets of paper for both levels were compared on individual base to understand the level of progress in correcting errors after teachers' corrective feedback. The results of descriptive analysis for error frequency showed that the most common grammatical errors were of verb conjugation, prepositions, articles, grammatical numbers, and voice, respectively. Paired samples T-Test results on SPSS indicated no significant progress for Level 2 learners while Level 3 learners slightly improved by rectifying the number of errors. The study also discusses the origins of the errors committed by the learners and highlights on practical implications about corrective feedback, material development and using technology in language learning and teaching. This study offers insights for researchers and teachers on grammatical errors made by Turkish students of English and questions if the grammar teaching methods and corrective feedback techniques contribute to students' progress in grammar and writing, referring to a need for further studies with various aspects.