Elicitation through written corrective feedback: A guided discovery approach in process-based writing
Yazılı düzeltici geribildirim yoluyla çıkarım yapma: Süreç odaklı yazmaya yönelik bir keşif yaklaşımı
  1. Tez No: 846912
  2. Yazar: EBRU YEĞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SİNAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılı düzeltici geri bildirim, yabancı dilde yazma, dolaylı kodlu yazılı geri bildirim, öğrenci algıları, süreç odaklı yazma yaklaşımı, Written corrective feedback, L2 writing, indirect coded feedback, perception of learners, process-based writing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Yazma eylemi yabancı dil olarak İngilizce öğrenimi bağlamında öğrenciler için zorlu bir görevdir çünkü öğrenciler yazma sürecinde hem yazım kurallarıyla hem de dilin yapısal özellikleriyle uğraşmak zorundadır. Yazma süreci boyunca öğretmenlerin öğrencilere rehberlik etmesi beklenir ve yazılı düzeltici geri bildirim, öğrencilere yardımcı olmanın yöntemlerinden biridir. Yazılı düzeltici geri bildirim, çeşitli türleri ve kapsamıyla dil öğretmenleri arasında yaygın bir uygulamadır. Karma bir yöntem benimseyen bu vaka çalışması, belirli bir geri bildirim türünün, kapsamlı dolaylı yazılı düzeltici geri bildirimin, 17 yükseköğretim düzeyindeki öğrencinin yazılarının ikinci taslakları ve daha sonraki yazıları üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Bu amaçla, öğrencilere 3 adet yazı yazdırılmış olup her bir yazıyı dolaylı kodlu yazılı düzeltici geri bildirim aldıktan sonra tekrar yazmaları istenmiştir. Araştırmada süreç odaklı yazma yaklaşımı izlenmiş olup öğrenciler süreç odaklı yazmanın her aşamasına dâhil olmuştur. Yazıların puanlamasının güvenilirliğini artırmak için her bir yazıyı iki değerlendirici puanlamıştır. Nicel veri analizi için tanımlayıcı istatistikler ve eşleştirilmiş örneklem t-test uygulanmıştır. Sonuçlar, öğrencilerin ilk taslaktan ikinci taslağa ve ilk yazıdan son yazıya yazma becerilerinde istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme olduğunu göstermiştir. Araştırmanın bir diğer amacı araştırmada uygulanan dolaylı kodlu geribildirim ve süreç temelli yaklaşıma ilişkin öğrencilerin algılarının anlaşılmasıdır ve bu çalışmanın nitel verisini oluşturmuştur. Bu nedenle, öğrencilerin dolaylı kodlanmış geri bildirime ilişkin izlenimlerini derinlemesine incelemek amacıyla 6 öğrenciyle çalışma öncesinde, sırasında ve sonunda bir dizi yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerin yanı sıra süreç odaklı yazma yaklaşımına ilişkin daha iyi bilgi edinmek amacıyla 8 öğrenciyle odak grup görüşmesi yapılmıştır. Görüşmeler içerik analizi kullanılarak yazıya geçirilmiş ve analiz edilmiştir. Veri analizi sırasında önceden tanımlanmış bir dizi kod kullanılmış, bunlar daha sonra kategorilere ve son olarak da literatürde var olan temalara dönüştürülmüştür. İçerik analizi sonuçları, öğrencilerin dolaylı kodlu geribildirim ve süreç temelli yazma yaklaşımının kullanılmasına karşı olumlu görüşlerinin olduğunu ortaya koymuştur. Öğrenciler, dolaylı kodlu geri bildirimin sağladığı motivasyon ve farkındalığın yanı sıra yazılarının belirli yönlerinde iyileşmeler olduğunu belirterek dolaylı kodlu geri bildirimi yazma süreçlerinde yararlı bulduklarını belirtmişlerdir. Odak grup görüşmesinin analizi ise öğrencilerin süreç odaklı yazma yaklaşımı hakkında olumlu görüşlere sahip olduklarını, süreç odaklı yazmanın organizasyon ve verimlilik açısından faydalarına dikkat çektiklerini ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma, dolaylı kodlanmış geri bildirimin yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin yazılı metinleri üzerindeki etkililiğine dair kanıtlar sunarak literatüre katkıda bulunmuştur. Ayrıca, öğretmenlere ve araştırmacılara sınıf içi uygulamalara yönelik öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Writing in EFL context is a challenging task for the learners because they have to deal both with the conventions of writing and the linguistic features. Teachers are expected to guide students during the writing process, and written corrective feedback is one way to assist learners. With its various types and extent, written corrective feedback is a common practice among language teachers. Adopting a mixed-method, this case study aimed to investigate the effects of one specific type of feedback, comprehensive indirect written corrective feedback on the written production of 17 tertiary level students in their revised and subsequent drafts. To this end, three essays and one revised draft for each essay were written by the students, which composed the quantitative data of the current study. After receiving indirect coded written feedback, students were asked to revise their first drafts. A process-based approach to writing was followed during the study, and students were involved in each step of process-based writing. In order to increase the reliability of the essay scoring, two raters scored each essay. For quantitative data analysis, descriptive statistics and paired sample t-test were run. The results indicate that there was a statistically significant improvement in overall written production of students from first draft to second draft and from first task to the last task. The current study also aimed at understanding the perceptions of students regarding the indirect coded feedback and process-based approach implemented in the study. Therefore, a series of semi-structured interviews were conducted with 6 students before, during and at the end of the study in order to delve into their impressions regarding indirect coded feedback, which composed the qualitative data of the study. In addition to semi-structured interviews, a focus group interview was carried out with 8 students to gain better insights in regard to process-based approach to writing. Interviews were transcribed and analyzed using content analysis, during which a set of pre-defined codes were used, which were later turned into categories, and finally into themes existing in the literature. The results of the content analysis revealed that students were positive towards the use of indirect coded feedback and process based writing approach. Students found indirect coded feedback helpful in their writing process referring to certain advantages such as improvements in certain aspects of their writing along with motivation and awareness enabled by indirect coded feedback. The analysis of focus group interview also revealed that students held positive views about process writing approach, pointing out the benefits in terms of organization and efficient nature of process writing. The current study contributes to the literature by providing evidence on the effectiveness of indirect coded feedback on written productions of EFL students. Consequently, implications for classroom practice and suggestions for further research are also provided for practitioners and researchers.