Solid waste management and its applications: The case of Turkey and Sweden
Katı atık yönetimi ve uygulamaları: Türkiye ve İsviçre örneği
  1. Tez No: 846915
  2. Yazar: MOHAMMAD ZAHIR RAHMANI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA EKMEN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Atık, Çevre, Yönetim, Entegre, Ankara, Stockholm, Solid waste, Environment, Ankara, Stockholm, Sustainable, Efficient
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çevre sorunlarının yanı sıra, katı atıklar insan yaşamını tehdit eden, çevre hastalıklarına ve hava kirliliğine katkıda bulunan ciddi bir sorundur. Çevresel bozulma önemli bir sorun olduğundan, çevresel bozulmayla mücadelede uygun katı atık yönetimi de önemli bir yaklaşımdır. Atıkların etkili bir şekilde yönetilmesi ve bertaraf edilmesi, atık oluşumunun önlenmesine, kaynakların korunmasına ve hem insanlar hem de yaban hayatı için daha sağlıklı bir ekosistemin desteklenmesine katkıda bulunmaktadır. Etkin atık yönetimi uygulanması, kaynakları korur, kirliliği azaltır ve daha sağlıklı bir çevreye teşvik eder. Sürdürülebilir katı atık yönetimi, depolama atıklarını azaltmak ve kamusal alanlarda atık birikimini önlemek için verimli toplama sistemleri, etkili atık ayrımı ve geri dönüşüm programlarını gerektirir. Bir ülkenin GSYİH'sındaki veya kişi başına düşen tüketim harcamalarındaki artış, atık üretiminde bir artışa neden olduğundan, katı atık üretimi doğrudan ekonomik faaliyetle ilişkilidir. Bu tez, Türkiye'nin atık yönetim sistemini olumlu ve olumsuz yönleriyle analiz ederek, Ankara ve Stockholm'deki katı atık yönetimi yaklaşımlarının karşılaştırmalı bir incelemesini yapmayı ve sistemlerin benzerliklerini, farklılıklarını ve potansiyel iyileştirme alanlarını belirlemeyi hedeflemektedir. Araştırma sonuçlarına göre, Ankara atık bertarafında öncelikle düzenli depolama yöntemini kullanırken, Stockholm kapsamlı bir atık yönetimi stratejisi benimseyerek geri dönüşüm, kompostlama ve atıktan enerji üretimi gibi teknolojileri entegre etmiştir. Stockholm'ün atık toplama altyapısı, Ankara ile karşılaştırıldığında daha gelişmiş ve yaygın olarak dağıtılmış bir sisteme sahip olduğu ortaya çıkmaktadır. Ankara'nın atık yönetimi stratejilerinde iyileştirme ve gelişim alanlarını belirleme ihtiyacını ortaya koymaktadır. Ankara ve Stockholm kültürel, altyapısal ve nüfus büyüklüğündeki farklılıkları nedeniyle katı atık yönetimi konusunda farklı yaklaşımlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
Along with the environmental problems, solid waste is also a serious concern that poses a threat to human survival and contributes to environmental diseases and air pollution. Since environmental degradation is a significant problem, one of the ways to combat environmental degradation is to implement proper solid waste management. Implementing efficient waste management conserves resources, reduces pollution, and promotes a healthier environment. Sustainable solid waste management requires efficient collection systems, effective waste segregation, and recycling programs to reduce landfill waste and prevent waste accumulation in public spaces, ensuring a more sustainable approach. Solid waste generation is directly related to economic activity, as an increase in a country's GDP or per capita consumption expenditure leads to an increase in waste production. This thesis will analyze Turkey's waste management system, focusing on its positive and negative aspects. It will conduct a comparative examination of solid waste management approaches in Ankara and Stockholm, identifying similarities, differences, and potential areas for improvement of Solid waste management systems. The findings of the study reveal that Ankara primarily uses landfilling for waste disposal, while Stockholm employs a comprehensive approach such as recycling, composting, and waste-to-energy technologies. Ankara's waste collection infrastructure is less efficient and accessible compared to Stockholm's well-developed and widely distributed system.