Understanding Yedikule Urban Gardens as an interstitial space: The potential of commons to transform an undefined urban space
Yedikule Bostanları'nı bir arayer olarak anlamak: Müştereklerin tanımsız bir mekanı dönüştürme potansiyeli
- Tez No: 846948
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU CİHANGER MEDEIROS RIBEIRO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Arayer, Müşterekler, Kentsel Karşıtlıklar, Yedikule Bostanları, Interstitial Space, Commons, Urban Oppositions, Yedikule Urban Gardens
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Bu araştırma, geleneksel kent planlama yaklaşımlarının eleştirel bir incelemesini sunmakta ve keskin kentsel karşıtlıkların günümüz kentsel (kamusal) alanlarının karmaşık doğasını kapsamlı bir şekilde yakalamakta yetersiz kaldığını savunmaktadır. Bu kısıtlılığı ele almak için çalışma, alternatif kavramsal çerçeveler olarak“arayer”ve“müşterekler”kavramlarını tanıtmakta ve açıklamaktadır. Çok ölçekli bir yaklaşım benimseyen arayer incelemesi, mevcut literatürde var olan“tanımsız mekânlar ”ın farklı yorumlarını birleştirmeyi amaçlamakta ve kentsel mekânların genellikle“öteki”kullanıcılarla ilişkilendirilmiş sosyal ve mekânsal niteliklerini bütünleştiren kapsamlı bir tanımı hedeflemektedir. İstanbul'un tarihi Kara Surları içinde ve boyunca yer alan Yedikule Bostanları, uygun bir vaka çalışması olarak hizmet vermektedir. Var oluşu on altı yüzyıla yayılan bu kentsel tarım alanı, karmaşık, çok katmanlı bir yapıya ve dönüşümlerle dolu bir tarihsel anlatıya sahiptir. Zengin mirasına rağmen, alan çağdaş kent yaşamında marjinalleştirilmiş ve görünmez kılınmıştır. Araştırma, bir arayer olarak Yedikule Bostanları'nın müştereklik süreçleri yoluyla dönüşüme potansiyelini incelemektedir. Çalışma, sosyo-mekânsal niteliklerin ve çeşitli aktör şemalarının etkileşimini değerlendirerek, alanın ortak çabalar yoluyla kent yaşamına yeniden entegre edilip edilemeyeceğini ve böylece aktif ve dinamik bir alan olarak yeniden canlandırılıp canlandırılamayacağını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, teorik kavramlar arasındaki bağlantıyı keşfederek, alanı üç farklı ölçekte incelemektedir. Bu ölçekler, makro ölçekte“Kara Surları”, mezo ölçekte“Yedikule'nin yakın çevresi”ve mikro ölçekte“Yedikule Bostanları”dır. Arşiv çalışması, yerinde gözlem ve uzman görüşmelerinden faydalanan çalışma, tanımsız (kamusal) alanlar teorisine ilişkin tartışmalara katkıda bulunmak amacıyla bulguları eleştirel bir şekilde analiz etmektedir. Sonuç olarak çalışma, ihmal edilmiş kentsel alanların yeniden canlandırılmasına ilişkin içgörüler sunmakta ve müşterekler gibi dönüştürücü süreçlerde yer alan dinamiklerin daha derinlemesine anlaşılmasını teşvik etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research presents a critical examination of traditional urban planning approaches, arguing that the rigid urban oppositions fall short in comprehensively capturing the intricate nature of urban (public) spaces today. To address this limitation, the study introduces and explains the concepts of“interstitial space”and“the commons”as alternative frameworks. Adopting a multiscalar approach, the exploration of interstitial space seeks to merge the diverse interpretations of“undefined spaces”prevalent in existing literature, aiming for an encompassing definition that integrates the social and spatial qualities of urban spaces that are usually associated with the“other”users. The Yedikule Urban Gardens in Istanbul, situated within and along the historical Land Walls of the city, serves as a pertinent case study. This urban agricultural area has a complex, multi-layered structure and a historical narrative full of transformations. Despite its rich heritage, the site has been marginalized and rendered invisible in contemporary urban life. The research investigates the potential of Yedikule Urban Gardens as an interstitial space to undergo transformation through commoning processes. By assessing the interplay of socio-spatial qualities and a diverse actor schema, the study aims to ascertain whether the site can be reintegrated into city life through communal efforts, thereby revitalizing its role as an active and dynamic space. By exploring the theoretical concepts, the research explores Yedikule Urban Gardens from a multiscalar perspective:“Land Walls”at the macro scale,“Yedikule's immediate surroundings”at the meso scale and“Yedikule Urban Gardens”at the micro scale. Utilizing archival study, on-site observations and expert interviews, the study critically analyzes the findings to contribute to the discussions on the theory of undefined (public) spaces. The result offers insights into the revitalization of neglected urban areas and fosters a deeper understanding of the dynamics involved in such transformative processes as commons.