Sosyal medya fenomenlerinin tüketicilerin marka tutumuna ve satın alma davranışına etkilerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research to determining the effects of social media phenomena on brand attitude and purchasing behavior
  1. Tez No: 846964
  2. Yazar: KAMİLE PINAR SUNGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ZERENLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileyici, Etkileyici Pazarlama, Satın Alma Niyeti, Influencer, Influencer Marketing, Purchase Intentions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Günümüzde sosyal medya, pazarlama ve reklam stratejilerinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Sosyal medya fenomenleri, bu platformlarda büyük bir takipçi kitlesi olan kişilerdir. Bu fenomenler, markaların ürün ve hizmetlerini tanıtmak için sıkça kullanılmaktadır. İlgili yazında sosyal medya fenomenlerinin tüketiciler üzerindeki etkilerinin belirlenmesine yönelik araştırmalar sınırlı kalmıştır. Son yıllarda, sosyal medyanın yayılmasıyla pazarlama ve satın alma eğilimlerinin önemli ölçüde değişime uğradığı görülmektedir. Bu durum, sosyal medya platformlarında diğer potansiyel müşterilere kolayca yayılacak olumsuz yorumları en aza indirgemek için işletmelerin olumlu müşteri deneyimleri üretme ihtiyacını artırmıştır. Bu noktadan hareketle tüketicinin satın alma karar sürecinde; tanıdığı, güvendiği kişilerden ve çevresinden daha çok etkilendiği varsayımıyla dijital pazarlamada, fenomen pazarlama uygulamaları yer almaya başlamıştır. Bu sebeple insanların internet üzerindeki etkileşimlerini öğrenmek önemli bir pazarlama faaliyeti haline gelmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, sosyal medya fenomenlerinin tüketicilerin marka tutumlarına ve satın alma davranışlarına olan etkilerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda bir dizi hipotez oluşturulmuş ve bu hipotezler veri toplama sürecinde test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media has become an important part of marketing and advertising strategies today, and social media influencers are people who have a large following on these platforms. These influencers are frequently used to promote brands' products and services. However, the effects of social media influencers on consumers have still not been investigated in detail. Over the last five years, the spread of social media has further changed buying and selling techniques and trends. This has increased the need for companies to produce positive customer experiences to minimize negative word-of-mouth messages that will easily spread to other potential customers on social media platforms. Starting from this point, in the consumer's purchasing decision process; Phenomenon marketing practices have begun to take place in digital marketing, with the assumption that people are more influenced by the people they know and trust and their environment. For this reason, learning about people's interactions on the internet has become an important marketing activity. The main purpose of the research is to determine the effects of social media influencers on consumers' brand attitudes and purchasing behavior. For this purpose, a series of hypotheses were created within the scope of the research and these hypotheses were tested during the data collection process.