Türkiye'de sosyal belediyecilik uygulamaları: Manisa örneği
Social municipal practices in Turkey: Manisa example
- Tez No: 846963
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belediyeler, Sosyal Belediyecilik, Manisa, Yunusemre, Şehzadeler, Municipalities, Social Municipality, Manisa, Yunusemre, Şehzadeler
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Kamu yönetimi sisteminin önemli bir yanı olarak belediye yerel yönetimleri, demokratik katılım birimleri olmanın yanı sıra, kamusal mal ve hizmetlerin yerindelik (subsidiarity) ilkesi çerçevesinde etkin ve verimli bir şekilde sunulmasının da önemli bir aracı olarak işlev görmektedir. Klasik belediyecilik hizmetlerinin ön planda olduğu bir dönemi müteakip 1970'li itibaren sosyal belediyecilik yönüyle öne çıkan belediyeler, sosyal devlet uygulamalarının yerel düzeyde hayata geçirilmesi ve sosyal belediyecilik bağlamında giderek daha önemli hale gelmiştir. Yerel düzeyde toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik sosyal hizmetlerin sunumunda başat aktör hale gelen belediyelerin bu yükselişi, özellikle 1990'lardan itibaren belirginleşen küreselleşme ve yerelleşme dinamikleri çerçevesinde ortaya çıkan ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal gelişmelere paralel olarak günümüzde de artarak devam etmektedir. Sözü edilen gelişmelerin ve özellikle kentleşme süreçlerinin realize ettiği iklim bağlamında, gençlik hizmetlerinden spor ve yaşlı bakım hizmetlerine, ulusal ve uluslararası göç hareketleri ile hız kazanan yeni sosyal ve ekonomik sorunlardan kentsel yoksulluğun belli başlı dışsallıklarını ortadan kaldırmaya kadar geniş bir yelpazede, sosyal belediyecilik uygulamalarının giderek daha önemli hale geldiği görülmektedir. Altı çizilen çerçevede bu çalışmanın amacı, sosyal belediyecilik uygulamaları bağlamında Manisa örneğinin incelenmesidir. Bu kapsamda öncelikle belediye yerel yönetimlerinin kuramsal, kavramsal çerçevesi, sosyal belediyecilik yaklaşımı ile ilişkilendirilerek irdelenmiş, sonrasında ise sosyal belediyeciliğin Türkiye pratiği temel özellikler, başlıca nitelikler, sorunlar ve çözüm arayışları bağlamında ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise sosyal belediyecilik uygulamaları bağlamına Manisa örneği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler ve Yunusemre belediyeleri kapsamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As an important aspect of the public administration system, municipal local governments, in addition to being units of democratic participation, also function as an important means of providing public goods and services effectively and efficiently within the framework of the principle of subsidiarity. Following a period in which classical municipal services were at the forefront, municipalities that stood out with social municipalism since the 1970s have become increasingly important in the context of implementing social state practices at the local level and social municipalism. This rise of municipalities, which have become the dominant actors in the provision of social services for the disadvantaged segments of the society at the local level, continues to increase today, in parallel with the economic, social, cultural and political developments that have emerged within the framework of the globalization and localization dynamics that have become evident especially since the 1990s. In the context of the climate realized by the mentioned developments and especially the urbanization processes, social municipalism practices are increasingly becoming more and more widespread in a wide range of areas, from youth services to sports and elderly care services, from new social and economic problems that accelerate with national and international migration movements to eliminating the main externalities of urban poverty. appears to be becoming important. Within the framework underlined, the aim of this study is to examine the Manisa example in the context of social municipality practices. In this context, firstly, the theoretical and conceptual framework of municipal local governments was examined in relation to the social municipalism approach, and then the practice of social municipalism in Turkey was discussed in the context of its basic features, main qualities, problems and search for solutions. In the third part of the study, the Manisa example, Manisa Metropolitan Municipality, Şehzadeler and Yunusemre municipalities were examined in the context of social municipality practices.