Seramik sanatında alternatif malzeme kullanımı ve kişisel uygulamalar
The use of ready made objects in ceramic art and personal applications
- Tez No: 846965
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA TAN BUĞRA ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Seramik, Alternatif Malzeme, Çağdaş Sanat, Figür, Art, Ceramics, Alternative Material, Contemporary Art, Figure
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Seramik formlar, ortaya çıktığı antik çağlardan günümüze kadar olan yolculuğunda, sanat anlayışının ortaya çıkması ve zaman içinde değişen sanat algılarına göre değişim göstermiştir. 20. yy. resim sanatının önemli sanatçıları seramik malzemeyi işlevselliğin ötesinde ele almışlar ve çağdaş bir anlatım aracına dönüştürmüşlerdir. Çağdaş sanat olgusu içinde farklı disiplinlerin birbiri ile daha çok etkileşim içine girmesi, farklı malzemelerin de sanat yapıtlarında daha fazla kullanılmasına vesile olmuştur. Günümüz seramik sanatçıları da seramik bünye ile alternatif malzemeleri bir arada kullanarak yeni ifade arayışlarına yönelmişlerdir. Bu bağlamdan yola çıkarak birinci bölümde konuya giriş yapılmış ve tezin amacı, kapsamı ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde seramik sanatı ve seramik malzeme ile ilgili açıklamalara yer verilmiş, seramik sanatının gelişim süreci ve önemi, sanatta hazır nesnenin ve alternatif malzeme kullanımı, üçüncü bölümde ise seramik sanatında alternatif malzeme kullanımı ve alternatif malzemeyi seramik formlarında kullanan sanatçıların çalışmaları incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise tez kapsamında üretilmiş olan kişisel uygulamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ceramic forms have undergone many changes in their journey from ancient times to the present day, according to the emergence of the understanding of art and the changing perceptions of art over time. In the 20th century, important artists of painting took ceramic material beyond its functionality and turned it into a contemporary means of expression in visual and plastic arts. The increasing interaction of different disciplines with each other within the phenomenon of contemporary art has led to the increased use of different materials in works of art. Today's ceramic artists have also tended to seek new expressions by using a combination of ceramic body and alternative materials. Based on this context, in the first chapter, the subject is introduced and information is given about the purpose, scope and method of the thesis. In the second part, explanations about ceramic art and ceramic materials are given, the development process and importance of ceramic art, the use of ready-made objects and alternative materials in art, and in the third part, the use of alternative materials in ceramic art and the works of artists who use alternative materials in ceramic forms are examined. In the fourth chapter, personal applications produced within the scope of the thesis are included.