Kamu ve özel spor örgütleri çalışanlarında iş motivasyonunun mobbing üzerindeki etkisinin araştırılması (Antalya ili örneği)
Investigation of the effect of work motivation on mobbing among employees of public and private sports organizations Antalya province sample)
- Tez No: 846969
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: İş Motivasyonu, Mobbing, Spor, Work Motivation, Mobbing, Sport
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı kamu ve özel spor örgütlerinde iş motivasyonunun mobbing üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmamız nicel araştırma modeline göre tasarlanmış olup, betimsel tarama yönteminden faydalanılmıştır. Araştırmaya kamu spor örgütlerinden 156, özel spor örgütlerinden 146 kişi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak kullanılan anketin birinci bölümde kişisel bilgilere, ikinci bölümde Tınaz, Gök ve Karatuna, (2013) tarafından geliştirilen İş Yerinde Psikolojik Taciz Ölçeği (İPTO)'ne, üçüncü bölümde Dündar, Özutku ve Taşpınar, (2007) tarafından geliştirilmiş İş Motivasyonu Ölçeğine yer verilmiştir. Verilerin analizinde t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkiyi belirlemek için çok yönlü regresyon analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü varyans analizi tekniklerinin varsayımlarından olan varyansların homojenliği leneve testi ile incelenmiştir. Araştırmanın sonucuna göre kamu ve özel spor örgütleri çalışanlarının eğitim düzeyinde, çalışma süresinde ve çalışılan kurum değişkenlerine anlamlı farklılıklar belirlenmekle birlikte iş motivasyonu ve mobbing arasında manidar düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Tespit edilen manidar ilişkinin kamu kurumlarında çalışanların işe yönelik davranışlarda ve genel mobbing düzeylerinde mobbinge uğrama düzeyleri daha fazlayken; içsel, dışsal ve genel motivasyon düzeyleri özel kurumda çalışanların kamu kurumunda çalışanlara göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effect of work motivation on mobbing in public and private sports organizations. Our study was designed according to the quantitative research model and descriptive scanning method was used. 156 people from public sports organizations and 146 people from private sports organizations participated in the research. The questionnaire used as a data collection tool included personal information in the first part, Psychological Harassment Scale at Work (IPTO) developed by Tınaz, Gök and Karatuna, (2013) in the second part, Work Motivation Scale developed by Dündar, Özutku and Taşpınar, (2007) in the third part. Its scale is included. T test and one-way analysis of variance were used to analyze the data. Multiple regression analysis technique was used to determine the relationship between variables. The homogeneity of variances, which is one of the assumptions of independent groups t test and one-way analysis of variance techniques, was examined with the Leneve test. According to the results of the research, although there were significant differences in the education level, working time and institution variables of the employees of public and private sports organizations, a significant relationship was determined between work motivation and mobbing. The significant relationship found is that employees in public institutions are more likely to be subjected to mobbing in their work-related behavior and general mobbing levels; It was concluded that the intrinsic, extrinsic and general motivation levels of those working in private institutions are higher than those working in public institutions.