Çankaya ve Bismil ilçe milli eğitim müdürlüklerinin güç çözümlemesi (swot analizi)
Strength analiysis (SWOT) of governorship of national education of Çankaya and Bismil dsitricts
  1. Tez No: 234341
  2. Yazar: FIRAT KIYAS BİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Çözümlemesi, Swot, Stratejik Planlama, Paydaşlar, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Strength Analysis, Swot, Strategic Planning, Partners, District Educational Office
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu araştırma Türk eğitim sisteminin taşra örgütü olan ilçe milli eğitim müdürlüklerinin güçlü, zayıf yanları ile fırsatlarını, tehditlerini ve bunları nasıl kullandıklarını, paydaşla-rının görüşlerine başvurarak bir stratejik planlama öğesi olan güç (SWOT) çözümlemesi tekniği ile belirleyip betimlemeyi amaçlamıştır. Araştırma durum tespitine yönelik, ilişki aramayan tarama modelindedir.Araştırmanın evrenini, Çankaya ve Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve bağlı okul-lar, kaymakamlık, belediye, sağlık grup başkanlığı, il milli eğitim, sivil savunma, mal müdürlüğü yöneticileri, öğretmenleri ve iş görenleri oluşturmaktadır. Okul yöneticileri ve son bir yılda (2006-2007) ilçe milli eğitim müdürlüğünden hizmet alan öğretmenlerden örneklem alınmış: sayıları az olan ilçe milli eğitim müdürlüğü, kaymakamlık, belediye, sağlık grup başkanlığı, il milli eğitim, sivil savunma, mal müdürlüğü yöneticileri ve iş görenlerinden örneklem alınmayıp evrene ulaşılmıştır. Öğretmen ve okul yöneticilerinin okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve merkez, köylere göre sayıları oranlı eleman örnekleme ile belirlenmiştir. Örneklemde Çankaya'dan 500, Bismil'den ise 250 kişi yer almıştır.Veriler, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Güç Betimlemesi Anketi ile toplanmıştır. Ankette güçlü, zayıf yanlara ilişkin 15 madde ve bir açık uçlu soru; fırsatlara, tehditlere ve pay-daş önerilerine yönelik olarak da tümü açık uçlu bir bölüm ayrılmıştır. Veriler, ilçe milli eğitim müdürlüklerinde yapılan gözlem ve kayıt incelemeleri ile desteklenmiştir.Araştırmada Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü için şu sonuçlar elde edilmiştir: 1.İlgili, çözüme odaklı ve yönlendirici, okullara teknolojik araç sağlayıcı, yaygınlaştırıcı, özlük işlerini aksatmadan yapıcı, demokratik çalışma ortamı sağlayıcı, denetim ve diğer kurumlarla işbirliği yapıcı, araştırmacı, yayıncı iletişimde teknolojik araç kullanıcı, yardımlaşmacı ve rehberlik işleri iyi yapıcı yönlerinden güçlü olduğu belirtilmiştir.2.Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullara maddi kaynak sağlama, hizmet içi eğitim, bilgilendirme, zamanın yönetimi, doğal afet çalışmalarında iş gören sayısının yetersizliği, projeler, öğretmen ve uzman ihtiyacının karşılanması konularında zayıf olduğu belirtilmiştir.3.Kamu, özel kurumların fiziki mekânlarının kullanılabileceği, ilçe içinde ve dışında yüksek gelir grubuna dahil kişilerden, kuruluşlardan maddi kaynak bulu-nabileceği; yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve medya ile işbirliği gibi fırsatlardan yararlanılabileceği saptanmıştır.4.Okul ve öğrenci sayısındaki artışlar, genel bütçe kısıtlamaları, siyasi baskılar tehdit olarak ortaya çıkmıştır.Bismil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü için:1. Özlük işlerinin zamanında yapılması, diğer kurumlarla işbirliği, okul ve kurumların teknolojik ihtiyaçlarının karşılanması, çalışma ortamı, hizmet içi eğitim, da-yanışma güçlü yönler olarak görülmüştür.2.Okul ve kurumların ekonomik ihtiyaçlarının giderilmemesi, rehberlik merkezinin olmaması, denetim, araştırma yayın, yönetici ve iş görenlerin iş becerilerinin yetersiz olması zayıf yönler olarak saptanmıştır.3.Kamu ve özel kurumların(tekel, demiryolları) boş arsa ve binaları, özel sektör, zengin aileler, siyasetçilerden yararlanma, bayramlarda ve okulların spor etkin-liklerinde ilçedeki stadyumun kullanılabilmesi fırsatlar olarak ortaya çıkmıştır.4.Genel bütçenin azaltılması, atamaların zamanında yapılmaması, eğitimde kalite düşüklüğü, siyasi baskılar, sürekli göç alma tehdit olarak ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of research is to investigate strength, weak, opportunity and threats of District Educational Office in Rural and determine how they use these factors by considering their partners? point of view with SWOT, an element of strategic planning. The study is in form of a simple scanning model which is not intended to set out any relation with situation.Population was consisted of official schools of Ministry National Education located in Çankaya and Bismil disctricts, teachers and managers working in Civil Defence, Health Group Presidency, Finance Office, Municipality,and employee. Samples were collected from school managers and teachers those with one year length of service ( 200-2007). Samples were not take from managers working in Civil Defence, Health Group Presidency, Finance Office, Municipality,and employee. Grade, centre villages and numbers of schools were determined rational sample elements. 500 samples from Çan-kaya and 250 samples from Bismil were included.15 items pertaining to strengths and weakness were conducted and a separate section was prepared for opportunities- threats and partner suggestion. Information was investigated through questionnaire which was designed on the basis of findingssupported with data obtained from observation and records of District Educational Office.For Çankaya the following results were noticed through analyzing of study:Educational Office Çankaya:1. The data show that District Educational Office of Çankaya is found to be strong enough in respect of focusing on solution, directive work process, providing technologic materials for schools, spreading, performing personal affair complete, in service education, creating democratic working conditions, control and cooperation with other institutions, research, edition, use of technologic tool in communication, solidarity and guidance.2. However, it has some weakness related to providing economic sources, in-service training, information, and bad management of time, natural calamities labour, and inadequacy of officers and supplying of teachers and specialists.3. Threats, related to physical locality of public and private institutions, local administrations, economical source, civil society organizations, universities, classes with high income, and media, have been observed.4. Increase in number of students and schools, restriction of general budget, and political restraint have been noticed.Bismil District:1.Bismil is found to be strong enough in respect of providing technologic materials for schools, performing personal affair complete in time, providing working conditions, in service education and solidarity.2. However, some weakness, linked to eliminating financial straits, lacking of guidance centres, control, research-publication, insufficiency of managers and officers in respect of skill, have been experienced.3. Unoccupied lands of private institutions, private sector, rich families, benefiting from political figures, and stadium in the district have been regarded as opportunities.4. decreasing of budget, bad timing of appointments, low quality in education, political restraint, permanent migration have been perceived as threats.