65 yaş ve üzeri bireylerin nutrisyon ve uyku durumları arasındaki ilişki
The relationship between nutritional status and sleep quality of patients over 65 years of age
  1. Tez No: 847004
  2. Yazar: ZİYA TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU AYRALER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: 65 yaş üstü, Evde sağlık hizmetleri, Uyku kalitesi, Nütrisyon, Over 65 years of age, Home health services, Sleep quality, Nutrition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Bir Evde Sağlık Birimi'ne kayıtlı 65 yaş üstü hastaların nütrisyon durumları ve uyku kaliteleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek Gereç ve Yöntem: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetlerine kayıtlı 65 yaş üstü 54 hasta dahil edildi. Bu hastalara sırasıyla sosyodemografik form, mini nütrisyonel değerlendirme formu(MNA) ve Pittsburgh uyku kalitesi indeksi (PUKİ) yüzyüze uygulandı. Elde ettiğimiz veriler SPSS programına yüklenerek ilgili istatistik çalışmaları yapıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların 41 i kadın (%75,9), 13 ü erkek (%24,1) idi. Hastaların 52'si (%96,3) en az bir kronik hastalık tanısına sahipti. Polifarmasinin 4 ya da daha fazla ilaç olarak değerlendirildi çalışmada 44 hastada (%81,5) polifarmasi mevcuttu. MNA sonuçlarına bakıldığında 28 i (%51,9) normal, 9 u (%16,7) malnütrisyon riski altında, 17 si (%31,5) malnütrisyonlu bulundu. Hastaların PUKİ sonuçlarında hastaların 33 ü (%61,1) i normal uyku kalitesinde iken, 21 i (%38,9) bozulmuş uyku kalitesine sahipti. Malnütrisyonlu hastaların kronik hastalık gruplarına bakıldığında nöropsikiyatrik hastalık ve endokrin hastalığı olanlarda malnütrisyon oranı anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,027, p=0,013). Malnutrisyon durumuna göre Toplam PUKİ ortancaları arasında istatistiksel olarak anlamı fark saptandı (p=0,0001). Normal grubun toplam ortancası 1,0, malnütrisyonlu grubun ortancası 9,0'dı ve bu fark Dunn Bonferonni düzeltmeli ikili karşılaştırmalarda anlamlıydı (p=0,0001). Sonuç: Bu çalışmada hastaların nütrisyon durumları ve uyku kaliteleri arasında anlamlı ilişki saptandı. Yaşlılarda bu konuda yapılan çalışmalara kaynak olarak gösterilebilecek bu çalışma sayesinde yaşlılara yapılacak beslenme müdahaleleri ile uyku kaliteleri de arttırabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: To evaluate the relationship between nutritional status and sleep quality of patients over 65 years of age registered in a home health care services. Materials and Methods: 54 patients over the age of 65 registered to Giresun Training and Research Hospital Home Health Services were included. The sociodemographic form, mini nutritional assessment form (MNA) and Pittsburgh sleep quality index (PSQI) were administered face to face to these patients, respectively. The data we obtained were uploaded to the SPSS program and relevant statistical studies were carried out. Results: Of the patients participating in the study, 41 were women (75.9%) and 13 were men (24.1%). 52 of the patients (96.3%) had a diagnosis of at least one chronic disease. Polypharmacy was evaluated as 4 or more drugs. Polypharmacy was present in 44 patients (81.5%) in the study. When MNA results were examined, 28 (51.9%) were found to be normal, 9 (16.7%) were at risk of malnutrition, and 17 (31.5%) were malnourished. According to the PSQI results of the patients, 33 (61.1%) of the patients had normal sleep quality, while 21 (38.9%) had impaired sleep quality. When the chronic disease groups of patients with malnutrition were examined, the rate of malnutrition was found to be significantly higher in those with neuropsychiatric disease and endocrine disease (p = 0.027, p = 0.013). There was a statistically significant difference between the Total PSQI medians according to malnutrition status (p=0.0001). The total median of the normal group was 1.0, the median of the malnutrition group was 9.0, and this difference was significant in pairwise comparisons with Dunn-Bonferonni correction (p=0.0001). Conclusion: In this study, a significant relationship was found between the patients' nutritional status and sleep quality. Thanks to this study, which can be used as a source for studies on this subject in the elderly, nutritional interventions in the elderly can also improve their sleep quality.