Understanding of energy poverty characteristics in Türkiye: A baseline study for identification of energy poor household profiles
Türkı̇ye'de enerjı̇ yoksulluğu özellı̇klerı̇nı̇n anlaşılması: Enerjı̇ yoksulu hane profı̇llerı̇nı̇n belı̇rlenmesı̇ ı̇çı̇n bı̇r temel çalışma
  1. Tez No: 847012
  2. Yazar: ELİF ÇORA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MELİH PINARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Energy, Sociology, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Yoksulluğu, Enerji Yoksulluğu Ölçümü, Enerji Yoksulları Profilleri, Kırılganlık, Erişilebilir Enerji, Energy Poverty, Energy Poverty Measurement, Energy Poor Profiles, Vulnerability, Affordable Energy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bouzarovski (2014) tarafından tanımlandığı şekliyle enerji yoksulluğu, yüksek enerji fiyatları, düşük gelir ve verimsiz bina ve cihazlar nedeniyle bir hanenin gerekli enerjiden yoksun olduğu bir durumdur. Enerji yoksulluğu hem kentsel hem de kırsal alanlarda önemli bir sorundur ve düşük gelirler ve yüksek enerji maliyetleri nedeniyle daha da kötüleşmektedir (Katsoulakos, 2014). 'Enerji hakkı' kavramı, enerji hizmetlerine erişimin bireylerin temel bir hakkı olduğu ve onurlu bir yaşam standardını sürdürmek için gerekli olduğu inancını somutlaştırmaktadır. Enerji yoksulluğuyla mücadele etmek ve özel müdahaleler geliştirmek için yoksulluğun karmaşık ve çok yönlü doğasını anlamaya ihtiyaç vardır. Mevcut literatür, Türkiye özelinde enerji yoksulluğunu anlamak için kapsamlı bir çerçeve sunmadığı gibi, kavramın kabul edilmiş net bir tanımını da yapmamaktadır. Türkiye'de politik bağlamda enerji yoksulluğunun resmi bir tanımı bulunmamakla birlikte, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları sosyal yardım programları kapsamında doğal gaz ve kömür yakıt yardımları sağlamaktadır. Ancak bu yardımlar enerji yoksulluğu hedef alınarak ve enerji yoksulu haneler tespit edilerek değil, maddi açıdan zor durumda olan haneler bazında yapılmaktadır. Bu tür yardımlar soruna doğrudan ve kalıcı bir çözüm sunmamakta, sadece önemli sonuçlarını ertelemektedir. Bu nedenle, daha kapsamlı bir yaklaşım için enerji yoksulluğu kavramının ve bu kavramın karakter özelliklerinin net biçimde anlaşılması önem arz etmektedir. Bu tez, Türkiye'de enerji yoksulluğu olgusunu inceleyerek, çok yönlü özelliklerini ve sonuçlarını bir ön çalışma olarak ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın merkezinde, enerji yoksulluğu yaşayan hane profillerinin tanımlanması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan parametre ve indikatörlerin örneklendirilmesi yer almaktadır. Çalışma, enerji yoksulluğunun altında yatan nedenleri, demografik eğilimleri ve sosyo-ekonomik etkileri incelemekte ve Türkiye'de enerji yoksulluğu dinamiklerini araştırmaktadır. Araştırma, derinlemesine görüşmeler yoluyla Türkiye'deki enerji yoksulu hanelerin belirgin özelliklerini ortaya koymakta ve enerjiye erişim hanehalkı yapısı, sosyoekonomik koşullar ve mekânsal faktörler arasındaki etkileşimi incelemektedir. Tez, bu dinamikleri anlamanın, enerji yoksulluğunu azaltmayı amaçlayan politika formülasyonu ve müdahale stratejilerini bilgilendirmek için önemini vurgulamaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, yoğun ve kapsamlı araştırma biçimleri ile, Türkiye bağlamında enerji yoksulluğuna dair bir anlayış sağlamakta ve benzer biçimde gelişmekte olan ekonomilerde enerji yoksulluğuna dair daha geniş bir söyleme de katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy poverty, as defined by Bouzarovski (2014), is a condition in which a household lacks the necessary level of energy services due to high energy prices, low incomes, and inefficient buildings and appliances. Thus, it is a significant issue in both urban and rural areas, exacerbated by low incomes and high energy costs (Katsoulakos, 2014). The concept of 'energy rights' embodies the belief that access to energy services is a fundamental right of individuals and necessary for maintaining a dignified standard of living. Addressing energy poverty and developing targeted interventions necessitates an understanding of its complex and multifaceted nature. The existing literature does not provide a comprehensive framework for understanding energy poverty, nor does it offer a accepted definition of the concept. In the political context of Türkiye, while there is no legally recognized definition of energy poverty, public institutions and civil society organizations provide natural gas and coal fuel assistance within social aid programs. However, these aids are not targeted specifically at energy poverty or energy-poor households but are based on households in financial difficulty. Such assistance does not offer a direct and permanent solution to the problem, merely postponing its significant consequences. Therefore, a comprehensive understanding of the concept of energy poverty and its characteristic features is crucial for a more comprehensive approach. This thesis presents a preliminary study on the phenomenon of energy poverty in Türkiye, exploring its multifaceted characteristics and outcomes. Central to this research is the identification of household profiles experiencing energy poverty and the exemplification of emerging parameters and indicators related to it. The study examines the underlying causes of energy poverty, demographic trends, and socio-economic impacts, investigating the dynamics of energy poverty in Türkiye. Through in-depth interviews, the research highlights the distinctive features of energy-poor households in Türkiye and examines the interaction between household structure, socio-economic conditions, and spatial factors in energy consumption patterns. The thesis underscores the importance of understanding these dynamics in informing policy formulation and intervention strategies aimed at reducing energy poverty. Consequently, this study contributes to an understanding of energy poverty in the Turkish context through intensive and extensive research methods and adds to the broader discourse on energy poverty in similarly developing economies.