Turkish aid motivations' comparison between 2002-2021
2002-2021 arası Türkiye yardım motivasyonlarının karşılaştırılması
- Tez No: 847026
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN ECE ÇİÇEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ DAMLA CİHANGİR TETİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: dış yardım, Türkiye, OECD, dış politika, foreign aid, Türkiye, OECD, foreign policy
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Önceki yüzyıldan bu yana OECD-DAC üyesi olan ve yükselen bir bağışçı olarak öne çıkan Türkiye, modern dış yardım sahnesinde eşsiz bir rol oynuyor. Tarihindeki evrimi, alıcı devlet konumundan hem alıcı hem de bağışçı kimliğe doğru olan Türkiye, 2002'den itibaren dış politikasında“neo-aktivizm”adını verdiği bir yaklaşım benimsemiştir. Bu araştırmada, Türk dış yardımlarının motivasyonları ele alınmaktadır. OLS regresyon metodolojisi kullanılarak 2002-2022 arasındaki birinci ve ikinci on yıl arasındaki belirleyiciler karşılaştırılarak incelenmiştir. Sonuçlar, insani, ekonomik, politik ve sosyal faktörlerin son yirmi yılda neredeyse değişmeden kaldığını ve bu istikrarın tüm dönem boyunca devam ettiğini göstermektedir. Bu çalışma, Türkiye'nin yardım tahsis etme motivasyonlarının zaman içindeki evrimini anlamak için yeni araştırmalara ilham vermektedir.
Özet (Çeviri)
Türkiye, the emerging donor that has been a member of the OECD-DAC since the last century has developed a unique interest in modern foreign aid literature. Having its history evolution from being an aid recipient only to being a recipient and a donor at the same time, Türkiye has engaged in so-called“neo-activism”in its foreign policy since 2002. In this study, the motivations of Turkish foreign aid are scrutinized from 2002 to 2022 by comparing the determinants between the first and second decades using an OLS regression methodology. The results show stability over the whole study period where humanitarian, economic, political, and social determinants seem to have slight changes over the two decades. This study opens the doors for further efforts in understanding the Turkish aid allocation motivations behavior over time.