The influence of green product knowledge on green purchase intention: The mediating role of green trust, perceived consumer effectiveness, and environmental value (An empirical study in Malaysia)
Yeşil ürün bilgisinin yeşil satın alma niyeti üzerindeki etkisi: Yeşil güvenin, algılanan tüketici etkinliğinin ve çevresel değerin aracı rolü (Malezya'da ampirik bir çalışma)
- Tez No: 847025
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKRAM ALHAMAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Ürün Bilgisi, Yeşil Satın Alma Niyeti, Yeşil Güven, Yeşil Tüketici, Algılanan Tüketici Etkinliği, Çevresel Değer, Green Product knowledge, Green Purchase Intention, Green Trust, Green Consumer, Perceived Consumer Effectiveness, Environmental Value
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, tüketici karar verme sürecinde sürdürülebilirliğin artan önemi ışığında, yeşil ürün bilgisi, yeşil satın alma niyeti ve yeşil güven, algılanan tüketici etkinliği ve çevresel değer gibi önemli aracı unsurlar arasındaki karmaşık ilişkileri araştırmaktadır. Çalışma, tüketicilerin yeşil ürün anlayışının, çevre dostu markalara olan güvenlerini nasıl şekillendirdiğini, sürdürülebilirliği teşvik etmede kişisel yeterlilik algılarını nasıl etkilediğini ve mevcut literatür ve ampirik verilerin kapsamlı bir analizi yoluyla çevresel değerlere verilen önemi nasıl artırdığını araştırıyor. Kapsamlı bir kavramsal çerçeve kullanan çalışma, yalnızca yeşil ürün bilgisinin tüketicilerin yeşil satın alma niyetlerini nasıl doğrudan etkilediğini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda bu aracı unsurların işlediği karmaşık süreçleri de aydınlatıyor. Bu araştırma özellikle Malezya otomotiv endüstrisindeki yeşil satın alma niyetinin belirleyicileri üzerine yoğunlaşmaktadır. Çevresel değeri, çevresel tutum, çevre bilgisi ve çevre bilincinden oluşan çok boyutlu bir yapı olarak kavramsallaştırmaktadır. Ayrıca çalışma, özellikle elektrikli araçlar (EV'ler) ve hibrit arabalar gibi yeşil ürünlerle ilgili olarak yeşil ürün bilgisi ile yeşil satın alma niyeti arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Ek olarak, hibrit otomobil endüstrisinde satın alma niyetini etkilemede yeşil güvenin rolünü inceliyor. Aracı değişkenlerin dahil edilmesi, söz konusu değişkenler arasındaki ilişkilerin ve çalışmanın sonuçlarının daha net tanımlanmasını sağlar. Malezyalı EV otomobil tüketicilerinden 390 katılımcıdan oluşan bir örneklemden alınan çalışma, yedi hipotezden yedisini destekliyor.
Özet (Çeviri)
This study explores the complex relationships between green product knowledge, green purchase intention, and important mediating elements, such as green trust, perceived consumer effectiveness, and environmental value, in light of the growing importance of sustainability in consumer decision-making. The study investigates how consumers' understanding of green products shapes their trust in environmentally friendly brands, influences perceptions of personal efficacy in promoting sustainability, and increases the importance attached to environmental values through a thorough analysis of the body of existing literature and empirical data. By using a comprehensive conceptual framework, the study not only shows how green product knowledge directly affects consumers' intentions to make green purchases, but it also elucidates the complex processes by which these mediating elements function. The focus of this study is on the factors that affect consumers intention to buy environmentally friendly cars in Malaysia. It conceptualizes environmental value as a multi-dimensional construct, comprising environmental attitude, environmental knowledge, and environmental awareness. Furthermore, the study scrutinizes the relationship between green product knowledge and green purchase intention, particularly concerning green products like electric vehicles (EVs) and hybrid cars. Additionally, it examines the role of green trust in influencing purchase intention within the hybrid car industry. By adding mediating factors, the relationships between the variables that were already talked about and the study's results can be described more precisely. Drawing from a sample of 390 respondents from Malaysian EV car consumers, the study supports seven out of seven hypotheses.