The effect of self-assessment on high school students' English writing achievement and motivation
Öz değerlendirmenin lise öğrencilerinin İngilizce yazma başarısına ve motivasyonuna etkisi
  1. Tez No: 847054
  2. Yazar: MELİKE ÖZELCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAĞAN BÜYÜKKARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öz değerlendirme, yazma başarısı, İngilizce yazma motivasyonu, self-assessment, writing achievement, English writing motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Değerlendirme her zaman eğitimin önemli bir bileşeni olmuştur, fakat eğitime karşı bakış açıları ve metotlar yıllar içerisinde farklı eğitim felsefelerine göre değişiklik göstermiştir. Son yıllarda, tüm süreci değerlendirmek için kullanılan alternatif değerlendirme metotları eğitimciler ve öğretmenler arasında popülerlik kazandı. Fakat bu alternatif biçimlendirici yöntemlerinden biri olan öz değerlendirme, diğerlerine kıyasla sınıf pratiklerinde yerini yeni aldı. Bu sebeple, bu çalışma öz değerlendirmenin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin yazı yazma yeterliliklerine ve motivasyonlarına etkisi araştırmak için yapıldı. Çalışma, özel bir lisede dokuzuncu sınıf kademesinde 2022-2023 akademik yılının başında uygulanan düzey belirleme sınavına göre A2 seviyesindeki sınıfta yer alan on bir öğrenci ile gerçekleştirildi. Sekiz hafta süren bu çalışmada öğrencilere öncelikle öz değerlendirme tanıtıldı ve öğrencilere öz değerlendirmenin nasıl yapılacağına dair eğitim verildi. İkinci adım olarak öğrenciler İngilizce yazı yazma motivasyon ölçeğini ve ön test olarak kullanılacak yazma çalışmasını tamamladılar ve sonrasında kendilerine detaylı bir şekilde anlatılan değerlendirme kriterlerini kullanarak kendi yazı çalışmalarına puan verdiler. Bu çalışma boyunca, katılımcılar ön test ve son test olarak kullanılan çalışmalar dahil olmak üzere on dört tane yazı çalışmasını tamamlayıp aynı basitleştirilmiş değerlendirme kriterlerine göre puanladılar. Aynı zamanda, araştırmacı da öğrenciler ile aynı değerlendirme kriterlerini kullanarak öğrencilerin yazı çalışmalarını değerlendirip puanladı. Araştırma tamamlamadan önce ise sekizinci haftada öğrencilere ilk hafta verilen motivasyon ölçeği ve ön test olarak kullanılan yazı çalışması tekrar verildi ve öğrencilerin kendini değerlendirmeleri istendi. Yarı deneysel yöntem ile yapılan bu çalışmada motivasyon ölçeği ve yazı puanlarından gelen nicel verilerin yanı sıra gönüllü öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen nitel veriler de kullanılmıştır. Araştırma soruları doğrultusunda, ön ve son test yazı çalışma puanlarının kıyaslanmasıyla elde edilen sonuçlar öz değerlendirmenin katılımcıların öz farkındalığını ve yazıları için aldıkları puanları arttırdığını ortaya çıkarmıştır. Diğer taraftan, yarı yapılandırılmış görüşme formunda öğrenciler öz değerlendirmeyi yararlı ve yazma becerilerini geliştirme noktasında etkili bulmalarına rağmen; motivasyon ölçeğinden elde edilen veriler öz değerlendirmenin öğrencilerin İngilizce yazma motivasyonu üzerinde anlamlı bir değişikliğe yol açmadığı ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Assessment has always been a crucial component of education; however, the methods and perspectives towards education have changed throughout the years in regard with different educational philosophies. In recent years, alternative assessment methods to assess the whole learning process have gained popularity among educators and teachers. Nonetheless, one of these formative assessment alternatives, self-assessment, is relatively new introduced to the classrooms in practice. Hence, the purpose of the present study to investigate the effects of self-assessment implementation on ninth grade students' writing competence and motivation. The study was conducted in a private high school with 11 ninth grade students at A2 level according to the placement test applied at the beginning of 2022-2023 academic year. The study lasted eight weeks in which the students were introduced to self-assessment method and trained on how to implement it. After the introduction and training phase, the students completed an English writing motivation questionnaire and a pre-test writing task, and then they graded their pre-writing task by utilizing the rubric that was explained in detail. During the study process, the students completed 14 writing tasks, including pre and post-test writing tasks, and assessed their own writing works with the simplified rubric. Meanwhile, the researcher also graded the students' writing tasks with the same rubric as the students. Before the completion of the study, the students took the same motivation questionnaire and writing task that they completed at the beginning of the study. The study was designed as quasi experimental study and obtained quantitative data from questionnaire and writing scores, qualitative data from semi-structured interviews conducted with volunteer participants. In line with the research questions, the quantitative data obtained from pre and post writing tasks' scores revealed that self-assessment increased the participants' self-awareness and writing scores. On the other hand, in the light of motivation questionnaire results, the self-assessment implementation has not led to a significant difference in the students' English writing motivation although the participants stated in the semi-structured interview that they found self-assessment useful and effective to improve their writing skill.