The impact of online education on foreign language development of high school students in foreign language departments; A qualitative study
Uzaktan eğitimin lise yabancı dil bölümlerinde okuyan öğrencilerin yabancı dil gelişimine etkisi; Nitel bir çalışma
- Tez No: 753176
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR İLTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Yabancı dil eğitimi, Ortanın üstü ve ileri seviye İngilizce, Öğretmen ve Öğrenci Algıları, Dijital Yerli, Online Education, Foreign Language Learning, Upper Intermediate And Advance Level, Perceptions of Studens and Teachers, Digital Natives
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, COVID-19 pandemisi süresinde yapılan uzaktan eğitimin, lise yabancı dil bölümlerindeki öğrencilerin, ortanın üstü ve ileri düzeydeki yabancı dil gelişimleri üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, hem yabancı dil bölümü öğrencilerinin hem de bu bölümlerde derse giren İngilizce öğretmenlerinin bu sürece dair algılarını, deneyimlerini ve tutumlarını ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Söz konusu algıların başlıca nedenlerine de ışık tutmaktadır. Bu çalışma, Antalya'nın Kemer ilçesindeki iki farklı Anadolu lisesinde öğrenim görmekte olan ve aynı zamanda içinde bulunduğumuz bilgi toplumunun dijital yerlileri olarak da bilinen, 11. ve 12. sınıf dil bölümü öğrencileri ve dil bölümlerinde derse giren İngilizce öğretmenleri ile gerçekleştirilen 5 farklı odak grup çalışmasını kapsayan bir nitel araştırmadır. Öğrencilerin yanısıra, uzaktan eğitim yoluyla yabancı dil öğretiminin çeşitli yönleri hakkında daha derin ve daha geniş bilgi elde etmek amacıyla, 3 farklı şehirden ve farklı liselerden 6 İngilizce öğretmeni ile bir odak grup çalışması da yapılmıştır. Her bir odak grup çalışması 10 yarı yapılandırılmış görüşme sorusu içerir. Tüm araştırma soruları, araştırmanın danışmanı ve bu alanda yetkin 2 farklı uzmanın önerileri doğrultusunda, ilgili literatür incelenerek araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Tüm katılımcılar amaçlı ve gönüllü olarak seçilmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Toplanan veriler betimleyici içerik analizi ile çözümlenmiş ve kodlar halinde kategorize edilmiştir. Kategoriler ve kodlar 11-12. sınıf öğrenci ve öğretmenleri olarak ayrılmış tablolarda sunulmuştur. Bu araştırma, uzaktan eğitimin 12. sınıf öğrencilerini, 11. sınıflara göre daha olumsuz etkilediğini ortaya koymuştur. Bunun sebebi olarak, 12. sınıfların girecek oldukları YDT sınavı ve bu sınavı kazanmak için gereken yabancı dil seviyesine ulaşma konusunda oldukça kaygılı olmaları görülmüştür. Ayrıca öğrencilerle yapılan odak grup çalışmalarının sonuçları, 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin uzaktan eğitime ilişkin algıları ve deneyimleri arasında anlamlı bir farklılık olduğunu ortaya çıkarmıştır. 12. sınıf öğrencilerinin öğretmen denetimi, ödevlendirme ve değerlendirme, rehberlik etme ve yönlendirme açısından akran çalışmasına ve yüz yüze öğretmen-öğrenci etkileşimine ihtiyaç duydukları; 11. sınıf öğrencilerinin ise öz disiplinli ve öz motivasyonlu oldukları görülmüş, bu da onları, özgüven kazanmalarına ve kendilerini gerçekleştirmelerine teşvik etmiştir. Ayrıca araştırma sonuçları, psikolojik ve ekonomik koşullardan kaynaklanan ailevi sorunların öğrencileri canlı derslere katılmaktan ve ders çalışmaktan alıkoyduğunu ortaya koymuştur. Bir diğer önemli farklılık ise yabancı dil becerilerini geliştirmek için çevrimiçi platformlardan faydalanılması konusunda görülmüştür. Öğrencilerin ortanın üstü ve ileri düzeyde yabancı dil becerilerini, dilbilgisini ve kelime bilgisini geliştirmek için, çeşitli çevrimiçi platformlardan ve uygulamalardan yararlanma konusunda daha donanımlı ve yetkin oldukları görülmüştür. Öğretmenlerin daha çok PDF dokümanlarından, interaktif kitaplardan veya Youtube videolarından yararlandıkları belirtilmiştir. Bu araştırmanın sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eğitim Bilgi Ağı olan EBA'nın, üniversite sınavlarına hazırlık için, liselerdeki diğer 3 bölüm için çok sayıda yazılı veya işitsel materyal ve EBA Akademik Destek adında özel bölümleri olduğunu ama yabancı dil bölümleri için YDT sınav müfredatı ile ilgili herhangi bir içeriğe yer vermediğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The present research intends to probe into the effects of online education during COVID-19 pandemic on the foreign language development of high school students in foreign language departments at upper intermediate and advanced level of English. It also aims to find out the perceptions, experiences and attitudes of both EFL students and EFL teachers during online education. Lastly, it sheds light on the principal reasons of the mentioned perceptions. This research was carried out as a qualitative study comprising 5 different focus group studies, 4 of which were conducted with 11th and 12th grade students, also known as digital natives of that information society, from two different Anatolian high schools in Kemer/Antalya. In addition, one focus group study was implemented with 6 EFL teachers from 3 different cities, different high schools to get a deeper and wider understanding of the various aspects of foreign language teaching during online education. Each focus group study includes 10 semi structured interview questions. All questions were prepared by the researcher through examining the relevant literature within the scope of recommendations of the supervisor of the study and other two experts in the field. All participants were selected purposively and voluntarily. All students were studying and all teachers were lecturing at foreign language departments of high schools. The data were gathered through the semi structured interviews. The collected data were analyzed through the descriptive content analysis and categorized into the codes. The categories and codes were presented into the tables separated as 11th – 12th grade students and teachers. The results of that current research delineated that online education affected 12th grade students more adversely than 11th grades, owing to the fact that 12th grades were found to get considerably anxious about the YDT exam and foreign language development to achieve that exam. Moreover, the results of focus group studies conducted with students asserted that there was an important difference between the perceptions and experiences of students at 11th and 12th grade about online education. Students at 12th grade were found to be in need of peer studying and face to face teacher-student interaction in terms of supervision, assessment, facilitating and guiding; while students at 11th grades were shown to be more self-disiplined and self-motivated, which promoted them to acquire self-confidence and self-realization. Also, the results of the study revealed that being obliged to spend the whole time at home and familial problems resulted from psychological and economic conditions restrain students from attending online classes and studying. Another important difference was shown in terms of facilitating online platforms to develop foreign language skills. Students were found more equipped and proficient in benefitting from various online platforms and applications to improve their foreign language skills, grammar and vocabulary at upper intermediate and advanced levels. Teachers were seen to utilize mostly PDF documents, interactive books or Youtube videos. The results of that present research ascertained that EBA, the Educational Informatics Network of the Ministry of National Education, doesn't include any content related to syllabus of YDT exam for foreign language departments of high schools. Whereas, it comprises a lot of written or audial materials and private sections called EBA Academic Support for other 3 departments of high schools for the providence of university exams.