Pandemi öncesi ve pandemi döneminde nefroloji kliniğine yatırılan hastaların karakteristiklerinin retrospektif olarak karşılaştırılması: Tek merkez deneyimi
A retrospective comparison of the characteristics of the patients hospitalised in the nephrology clinic before and during the pandemic period: A single center experience
- Tez No: 847059
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 pandemisi, nefroloji servisi, kronik böbrek hastalığı, COVID-19 pandemic, nephrology service, chronic kidney disease
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Aralık 2019'da Çin'in Wuhan kentinde görüldükten sonra 113 ülkeye yayılmasıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 11 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak ilan edilen koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) salgını, Türkiye'de de sağlık sistemini ciddi şekilde etkiledi. Birçok ülke sosyal yaşamı kısıtlayan karantina politikaları uyguladı. Virüsten korunmak kronik hastalığı olan bireyler kendilerini toplumdan izole etmeye başladılar. Hayatını kaybetme endişesi ile özellikle kronik hasta gruplarının acil durumlar dışında rutin kontroller dahil hastane başvuruları azaldı. Pandemi süreci ile sağlık sistemi değişime girdi. Hastanelerin poliklinik, klinik ve acil servislerinde temiz ve kirli alanlar oluşturulması gerekti. COVID-19 ile enfekte olmayan hastalar temiz alanlarda takip edildi. Bu çalışmada Pandemi öncesi ve Pandemi döneminde Nefroloji servisine yatırılarak tedavi olan hastalar incelenmiştir. Pandemi öncesi dönemde hastaneye yatırılan 1,143 hasta ve Pandemi döneminde hastaneye yatırılan 736 hasta çalışmaya dahil edildi. Pandemi döneminde yatarak tedavi olan hasta sayısı azalmıştı, hastalar daha yaşlı idi ve yatış süreleri daha uzundu. Her iki dönemde cinsiyet oranları benzerdi. Pandemi döneminde hastane başvuruları ve hasta sayıları azalmıştı ancak acil tedavi edilmesi gereken gruplarda azalma olmadığı görüldü. Diyaliz tedavisi uygulanan hasta oranı arttı. Diabetes mellitus tanılı hasta sayısı arttı. Takipsiz kalan kronik böbrek hastalığı olanlar bu defa hastalık alevlenmeleri ile kliniğe yattılar, takip edilen hastalıklar daha ölümcül seyretti. Literatürde çalışmamıza benzer başka bir çalışmaya rastlamadık. Diğer branşlarda hastaların tümünün dahil edildiği çalışmaların yapılması yararlı olacaktır. COVID-19 pandemisinin özellikle mevsimsel dönemlerde risk oluşturma potansiyeli olabilir. Sağlık otoriteleri benzer salgınların karşımıza çıkabileceğini unutmamalı ve gerekli önlemleri almalıdır.
Özet (Çeviri)
The coronavirus disease 2019 (COVID-19) epidemic, which was declared a pandemic by the World Health Organization (WHO) on March 11, 2020, after it was seen in Wuhan, China, in December 2019, spread to 113 countries, has seriously affected the health system in Turkey. Many countries have implemented quarantine policies that restrict social life. Individuals with chronic diseases began to isolate themselves from society to protect themselves from the virus. With the fear of losing their lives, hospital admissions, including routine controls, especially in chronic patient groups, have decreased, except for emergencies. With the pandemic process, the health system has changed. Clean and dirty areas had to be created in outpatient clinics, clinics and emergency departments of hospitals. Patients not infected with COVID-19 were followed in clean areas. Our study examined patients who were hospitalised and treated in the Nephrology Service before and during the Pandemic period. The study included 1,143 patients hospitalised during the pre-pandemic period and 736 patients hospitalised during the pandemic. During the pandemic, the number of inpatients decreased, the patients were older, and the length of stay was longer. The gender ratios were similar in both periods. During the pandemic, hospital admissions and the number of patients decreased, but there was no decrease in the groups requiring urgent treatment. The proportion of patients receiving dialysis treatment has increased. The number of patients diagnosed with diabetes mellitus has increased. Those with chronic kidney disease who were not followed up were admitted to the clinic with disease exacerbations this time, and the illnesses that followed were more fatal. We did not find any other study similar to ours in the literature. Conducting investigations in different branches that include all patients would be beneficial. The COVID-19 pandemic may have the potential to pose risks, especially during seasonal periods. Health authorities should remember that similar epidemics may occur and take the necessary precautions.