Preservice and inservice science teachers' perceptions about outdoor education
Fen bilgisi öğretmenlerinin ve fen bilgisi öğretmen adaylarının açık hava eğitimi hakkındaki görüşleri
  1. Tez No: 847070
  2. Yazar: SOYKAN SANDIKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL YILMAZ TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Hava Eğitimi, Fen Bilimleri Öğretmen Adayları, Fen Bilimleri Öğretmenleri, Doğayla İlişkililik, Peyzaj Tercihleri, Outdoor Education, Preservice Science Teacher, Inservice Science Teachers, Nature Relatedness, Landscape Preference
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adayları ve öğretmenlerinin açık hava eğitimine (AE) ilişkin algı ve deneyimlerini engeller, motivasyonları, görüşleri ve eğitim fırsatları açısından incelemektir. Anket ve korelasyonel araştırma desenleri kullanılmıştır. Çalışmaya toplam 95 fen bilgisi öğretmeni ve 181 fen bilgisi öğretmen adayı katılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen“Açık Hava Eğitimi Algı Anketi”kullanılarak toplanmıştır. Veriler nicel ve nitel analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Ankette kapalı uçlu ve açık uçlu sorular yer almaktadır. Açık uçlu sorulara verilen yanıtlar önce nitel olarak analiz edilmiş, ardından veriler nicel verilere dönüştürülmüştür. Veri analizi için tanımlayıcı istatistikler ve çıkarımsal istatistikler (t-testi ve çoklu regresyon analizi, iki yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Betimsel istatistikler, fen bilgisi öğretmen adayları ve öğretmenlerinin açık hava eğitimi ile ilgili tercihleri, engelleri ve motivasyonlarının farklı eğilimlerini göstermiştir. Çıkarımsal analiz, fen bilgisi öğretmen adayları ve öğretmenlerinin doğayla ilişkililik puanları (Dİ-Puanı) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Ayrıca, katılımcıların doğa ile ilişkililik puanlarında açık hava ortam türü tercihleri ve insan etkisi niteliği açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Çoklu regresyon analizleri, doğal ortamları kullanmada algılanan zorluğun ve yapılandırılmış dış mekan ortamlarını kullanma niyetinin, hem hizmet içi hem de fen bilgisi öğretmen adaylarının öğrencileriyle doğal ortamları kullanma niyetini yordadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the perception and experiences of preservice and inservice science teachers about outdoor education (OE) in terms barriers, motivations, opinion, and educational opportunities. Survey and correlational research designs were used. A total of 95 inservice science teachers and 181 preservice science teachers participated in the study. The data were collected by using the ''Outdoor Education Perception Survey", which was developed by the researcher. Data were analyzed by using quantitative and qualitative analysis methods. The survey included closed-ended and open-ended questions. The responses for open-ended questions were analyzed qualitatively first then the data were transformed into quantitative data. For data analysis, descriptive statistics and inferential statistics (t-test and multiple regression analysis, two-way ANOVA) were used. Descriptive statistic showed different tendencies of preservice and inservice science teachers' preferences, barriers, and motivations about OE. Inferential analysis showed that there were statistically significant differences between the nature relatedness scores (NR-Score) of inservice and preservice science teachers. Moreover, there was no significant difference in participants' nature relatedness scores in terms of outdoor setting type preferences and human influence attribute. Multiple regression analyses revealed that perceived difficulty in using natural settings and intention to use maintained outdoor settings predicted the intention to use natural settings with their students for both inservice and preservice science teachers.