Investment protection systems and FDI screening mechanisms: A comparative analysis and state of play in Türkiye
Yatırım koruma sistemleri ve DYY tarama mekanizmaları: Karşılaştırmalı bir analiz ve Türkiye'deki durum
  1. Tez No: 847071
  2. Yazar: ERSAGUN BERKAY KİLTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZMİYE PINAR ARTIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım Taraması, Doğrudan Yabancı Yatırım, Ulusal Güvenlik, Kamu Düzeni, Politika Aracı, Investment Screening, Foreign Direct Investment, National Security, Public Order, Policy Tool
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Doğrudan yabancı yatırım (“DYY”), ülkeler için ekonomik büyüme, altyapı, istihdam, teknoloji transferi ve rekabet gücü gibi faydalar sağlayan önemli bir kaynaktır. Bununla birlikte, DYY hem ev sahibi hem de kaynak ülke için ulusal güvenlik, kamu düzeni, çevre ve iklim endişeleri ve stratejik çıkarlar gibi riskleri de barındırmaktadır. Bu sebeple, DYY taraması ve denetimi, birçok ülkenin uyguladığı bir politika aracıdır. Birçok ülke, DYY'nin girişini ve etkisini izleyip değerlendirmek amacıyla yatırım taraması mekanizmaları oluşturmuş veya mevcut mekanizmalarını güçlendirmiştir. Örneğin, ABD, Kanada ve Çin gibi ülkeler, yabancı yatırımları ulusal düzeyde taramak ve denetlemek için çeşitli mekanizmalar geliştirmişlerdir. Avrupa Birliği ise, 2019 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle, DYY'nin taranması için bir çerçeve oluşturmuştur. Bu yönetmelik, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Avrupa Birliği Komisyonu arasında DYY ile ilgili bilgi paylaşımı ve iş birliği mekanizmaları kurulmasını sağlamakta, Avrupa Birliği'nin çıkarlarını ilgilendiren hususlarda Avrupa Komisyonu'nun görüş bildirmesine imkân tanımakta ve ulusal düzeyde DYY taraması mekanizmaları için belirli gereklilikler getirmektedir. Bu mekanizmalar, yabancı yatırımcıların kritik varlıklara erişmesini, teknolojik ve ekonomik gelişmeyi engellemesini veya ulusal güvenliği tehlikeye atmasını önlemeyi hedeflemektedir. Bu çalışma, uluslararası yatırım hukukunun temel kavramlarını, yabancı yatırımın giriş ve kuruluş ilkelerini, yabancı yatırımcılara uygulanan muamele standartlarını, DYY'nin ve yatırım taraması mekanizmalarının önemini, yatırım taraması sistemlerine duyulan küresel ihtiyacı ve bu kapsamdaki son gelişmeleri analiz etmektedir. Ayrıca, Türkiye için bir yatırım taraması sisteminin kurulmasının gerekliliğini vurgularken, tam teşekküllü bir tarama mekanizması oluşturulana kadar, mevcut kamu kurumlarının yetkilerinin genişletilerek bir geçiş dönemi sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Foreign direct investment (“FDI”) is an important factor for economic growth, infrastructure, employment, technology transfer and competitiveness for States. However, FDI also carries risks for both host and home states, such as environmental and climate concerns, national security, public order, and strategic interests. For this reason, FDI screening and control is a policy tool that many countries have implemented. Many countries have established or strengthened investment screening mechanisms to screen and assess the inflow and impact of FDI. Indeed, several countries, including Canada and China, have implemented diverse mechanisms to scrutinize and oversee foreign investments on a national scale. Notably, the EU took a significant step by enacting a regulation in 2019 that forms the basis for FDI screening regime. This regulatory framework facilitates the exchange of specific information and fosters cooperation between the European Commission and EU Member States regarding FDI. Additionally, the regulation empowers the European Commission to provide its opinion on matters concerning the EU's interests and sets forth specific requirements for national FDI screening mechanisms. These mechanisms aim to prevent foreign investors from accessing critical assets, impeding technological and economic development, or jeopardizing national security. This study analyses the basic concepts of international investment law, the principles on the entry and establishment of foreign investment, the standards of treatment applicable to foreign investors, the importance of FDI and investment screening mechanisms, the global need for investment screening systems and recent developments in this context. It also emphasizes the necessity of establishing an investment screening regime for Türkiye and proposes to provide a transitional period by expanding the powers of existing public institutions until a fully functioning screening mechanism is established.