Critical thinking dispositions of first-year students in an English medium higher education context
Eğitim dili İngilizce olan bir yükseköğretim kurumundaki birinci sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimleri
  1. Tez No: 847143
  2. Yazar: ROBERT MC NAMARA LOOMIS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİS NECMİ AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, eleştirel düşünme eğilimleri, akademik amaçlı İngilizce, Eğitim dili İngilizce, Critical thinking, critical thinking dispositions, English for academic purposes, English medium instruction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tez, Türkiye'de eğitim dili İngilizce olan bir yükseköğretim kurumunda okumakta olan lisans öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimleri incelenmektedir. Bu kapsamda, birinci sınıfta İngilizce kompozisyon dersi almakta olan öğrencilerin, eleştirel düşünme eğilimleri ve bu eğilimlerin cinsiyet, yaş, mezun oldukları lisenin türü, İngilizce hazırlık programlarına katılımları, genel not ortalaması ve kompozisyon dersinde almış oldukları harf notlarına göre değişim gösterip göstermediği araştırılmaktadır. Bir nicel durum çalışması olan bu tez, kesitsel anket, nedensel-karşılaştırma ve korelasyon araştırma desenlerini benimsemiştir. Bu amaçla, Florida Üniversitesi Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği kullanılarak veri toplanmıştır. Araştırmanın ana sonuçlarına göre öğrencilerin yüksek orta seviye eleştirel düşünme seviyesine sahip olduğu bulunmuştur. Bilişsel Olgunluk boyutu dışında öğrenciler arasında demografik özelliklerle bağlantılı bir farklılık saptanmamıştır. Bilişsel Olgunluk boyutu ise öğrencilerin ilk İngilizce yazım dersinde almış oldukları ders notlarına göre anlamlı olarak farklılık göstermiştir. Bunun yanında, genel not ortalaması ile eleştirel düşünme eğilimleri arasında anlamlı bir korelasyon bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the critical thinking dispositions of undergraduate students at an English medium foundation university in Türkiye. It examines the critical thinking dispositions of students enrolled in a first year English composition course and whether their critical thinking dispositions differ according to gender, age, high school attended, attendance of an English preparatory program, and CGPA and course grade previously received in the first semester English composition course, as well as whether there is a relationship between critical thinking dispositions and CGPA. This study adopts a quantitative case research methodology, employing a combination of survey, causal-comparative and correlational design. To this end, the University of Florida/Engagement, Cognitive Maturity, Innovativeness instrument was yes to collect data. The major findings of the study include that the students report to have high moderate levels of critical thinking. They were not found to differ significantly according to the demographic factors with the exception of Cognitive Maturity, which differed significantly according to grade received in a first year English composition course. In addition, there was no significant correlation between critical thinking dispositions and CGPA.