Metaverse: Kurgusal mekan tasarımının geleceği
Metaverse: The future of fictional space design
- Tez No: 847536
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU ERÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Metaverse, Kurgusal Mekân Tasarımı, Mimari ve Dijital Ortamlar, Sürrealizm, Sanal Gerçeklik (VR), Artırılmış Gerçeklik (AR), Metaverse, Fictional Space Design, Architectural and Digital Environments, Surrealism, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez, hızlanan dijitalleşme çağında sanat, tasarım ve mimarlık alanlarında meydana gelen dönüşümlere, özellikle Metaverse ve kurgusal mekan tasarımının bu süreçteki etkilerine odaklanmaktadır. Metaverse, teknolojik gelişmelerin bir araya gelmesiyle oluşan bir olgu olarak tanımlanmakta ve bu yeni dijital evrenin, kullanıcıların sosyal ve ekonomik etkileşimleri üzerindeki etkisi incelenmektedir. Çalışmada Metaverse'nin dijital ve fiziksel dünyaları ile kurgusal mekan tasarımı arasındaki etkileşim, sanat ve teknolojinin bir araya getirdiği sinerji ve bunun kullanıcı deneyimleri ve mekan algısı üzerindeki etkileri mimari açıdan ayrıntılı olarak tartışılmaktadır. Ayrıca Metaevrenin tarihsel gelişimi ve kurgusal mekan tasarımının kullanıcı deneyimlerine etkileri de incelenmektedir. Bu tasarımın temel unsurları ve özellikleri, Metaverse deneyimlerine nasıl katkı sağladığı, kullanıcıların mekan algısını ve deneyimlerini nasıl şekillendirdiği de bu çalışmanın kapsamındadır. Tez, kurgusal mekan tasarımının ilke ve unsurlarının doğru uygulanmasının, Metaverse'deki dijital mekanların algılanması ve deneyimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu, dolayısıyla daha anlamlı ve derin bir Metaverse deneyimi yaratma potansiyeline sahip olduğunu ileri sürüyor. Son olarak Metaverse ve kurgusal mekan tasarımının kullanıcıların dijital dünyalarla olan etkileşimlerini nasıl dönüştürebileceği ve bu alanda nasıl daha etkili tasarım stratejileri ve uygulamaları geliştirilebileceği üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the transformations in the fields of art, design, and architecture in the rapidly digitalizing age, particularly on the impact of the Metaverse and fictional space design in this process. The Metaverse is defined as a phenomenon resulting from the convergence of technological advancements, and the study examines its influence on users' social and economic interactions. The interaction between the digital and physical worlds of the Metaverse and the design of fictional spaces, the synergy created by the combination of art and technology, and its effects on user experiences and spatial perception are discussed in detail from an architectural perspective. Additionally, the historical development of the Metaverse and the impact of fictional space design on user experiences are examined. The fundamental elements and characteristics of this design and how they contribute to the Metaverse experiences, shaping users' spatial perception and experiences, are also within the scope of this study. The thesis argues that the proper application of the principles and elements of fictional space design has a significant impact on the perception and experience of digital spaces in the Metaverse, thus having the potential to create a more meaningful and profound Metaverse experience. Finally, it explores how the Metaverse and fictional space design can transform users' interactions with digital worlds and how more effective design strategies and applications can be developed in this area.