Yükseköğretim kurumlarında kurgusal evrene geçiş uygulamaları: Türkiye'deki üniversiteler üzerine bir araştırma
Implementation of transition to the metaverse in higher education institutions: A study on universities in Turkey
  1. Tez No: 799925
  2. Yazar: ESRA AYDINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BAŞAR ÖZBOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim kurumları, kurgusal evren, teknoloji, öğrenci algıları, Türkiye'deki üniversiteler, Higher education institutions, metaverse, technology, perceptions of students, universities in Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Eğitim, insanlık tarihinin en eski ve en önemli konularından biri olarak insanların hayatlarında birçok ihtiyacını karşılamaktadır. Yaşanan her türlü yenilikte değişerek ve gelişerek insan yaşamının en önemli parçası haline gelen eğitimin en önemli aşaması, yükseköğretim alanında olan yeniliklerdir. Son zamanlarda kurgusal evren ve beraberinde gelişen teknolojiler, her sektörü etkilediği gibi bilim üreten yükseköğretim kurumlarını da etkilemiştir. Kurgusal evren, sınırsız insan ihtiyaçlarının kısıtlı imkânlarının yanı sıra, isteklerin ihtiyaca dönüştüğü, gerçek olmayan fakat gerçekliğe çok yakın, hayallerin gerçekleştiği, yeni bir gelecek, yeni bir dil ve yeni kurulacak bir evren olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir ülkenin geleceğinin başarılı bir eğitim sistemi ile; kurgusal evrenin ise yeni bir gelecek ile ilişkilendirilmesi sebebiyle birbirini tamamlayan eğitim ve kurgusal evrenin yükseköğretim kurumlarındaki güncel durumu detaylı olarak incelenmiştir. Bu bilgilerden hareketle bu tez çalışmasında, Türkiye'deki yükseköğretim kurumları incelenerek, kurgusal evrene geçiş yapan üniversitelerin kendi internet sitesinde paylaştığı belgeler ve ilgili kanıtlar incelendikten sonra, ders veren üniversitelerdeki öğrencilerin kurgusal evren araçlarıyla gerçekleştirilen derslere ilişkin algılarını saptamak ve yeni teknolojilere hazır oluşluk düzeyini belirlemek için Türkiye'deki 24 üniversiteden 295 öğrenciye anket uygulanarak veri toplanmıştır. Elde edilen veriler,“SPSS 29.0”programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda ise, öğrencilerin metaverse algısı, cinsiyete göre anlamlı bulunurken; teknoloji, dijitalleşme, sosyal ve yaşam biçimi algısının ise anlamlı bir farklılık göstermediği sonucu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin metaverse, teknoloji, dijitalleşme ve yaşam biçimi algısı yaşa göre anlamlı bir farklılık gösterirken, sosyal algısının ise anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Bunlara ilaveten öğrencilerin metaverse, teknoloji, dijitalleşme, sosyal ve yaşam biçimi algılarının tamamında eğitim durumuna göre anlamlı bir farklılık görülmüştür. Ek olarak öğrencilerin metaverse, teknoloji ve dijitalleşme algısı öğrenim görmekte olduğu üniversiteye göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, sosyal ve yaşam biçimi algısının ise anlamlı bir farklılık göstermediği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education, as one of the oldest and most important issues in human history, appears in every aspect of our lives. The most important stage of education, which has become the most important part of human life by changing and developing in all kinds of innovations, is undoubtedly the innovations in higher education. Recently, the metaverse and developing technologies have attracted the attention of higher education institutions that produce science as well as affect every sector. The metaverse emerges as a universe to be established in 3D environments, in short, a new future, a new language, an unreal but very close to reality, dreams come true, by enabling unlimited human needs to get rid of limited possibilities. Since the future of a country is shaped by a successful education system and the metaverse also expresses a new lot, education, and metaverse that complement each other have been examined in detail in terms of higher education institutions. Based on this information, in this study, after examining the higher education institutions in Turkey, the documents shared by the universities that transitioned to the fictional universe and the relevant evidence on their website to determine the perceptions of the students in the universities that give lectures about the courses and to determine the level of readiness for new technologies, 24 universities in Turkey were selected. The data collected by applying a questionnaire to 295 students were analyzed with the“SPSS 29.0”program. As a result of the analysis, students' perception of the metaverse was found to be significant according to gender; It was concluded that the perception of technology, digitalization, society, and lifestyle did not significantly differ. It was determined that while students' perception of the metaverse, technology, digitalization, and lifestyle showed a significant difference according to age, their social perception did not show a significant difference. Moreover, a significant difference was observed in the metaverse, technology, digitalization, and social and lifestyle perceptions of the students according to their educational status. In addition, it was concluded that the student's perception of metaverse, technology, and digitalization showed a significant difference according to the university they were studying, while the perception of society and lifestyle did not show a significant difference.