İnmeli hastalarda nörogelişimsel tedaviye ek olarak kullanılan biofeedback uygulamasının denge ve yürüme hızına etkisi
The effect of biofeedback application used in addition to neurodevelopmental treatment on balance and walking speed in stroke patients
  1. Tez No: 847555
  2. Yazar: MURAT TOZANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL DÜRÜSTKAN ELBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: stroke, rehabilitation, lower extremity, motor recovery, biofeedback
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
TOZANLI, M. (2023). İnmeli Hastalarda Nörogelişimsel Tedaviye Ek Olarak Kullanılan Biofeedback Uygulamasının Denge ve Yürüme Hızına Etkisi. İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ABD. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Bu çalışmanın amacı, serebrovasküler olay sonrası inme gelişen hastalarda biofeedback uygulamasının nörogelişimsel tedaviye ek olarak denge ve yürüme hızı üzerine olan etkinliğini araştırmaktır. Prospektif, randomize kontrollü planlanan çalışmamıza toplam 30 inme hastası dahil edildi. Hastalar bilgisayar programı ile numaralandırılarak iki gruba randomize edildi. Tedavi grubuna n=15nme hastası ve kontrol grubuna n=15 inme hastası dahil edildi.. Hem kontrol hem tedavi grubuna nörogelişimsel tedavi (germe egzersizleri, köprü kurma, ağrılık aktarma, alt ve üst ekstremite güçlendirme, oturup kalkma, farklı zorluk dereceleriyle yürüme egzersizleri) uygulandı. Tedavi grubuna haftanın 3 günü, 4 hafta boyunca toplam 12 seans Tibialis Anterios kasına EMG-Biofeedback tedavisi uygulandı. Hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrasında Fonksiyonel Bağımsızlık ölçeği (FIM), Tinetti Denge ve Yürüme Testi, Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (TUG), 6-dakika Yürüme testi ve İnme Etki Ölçeği (İEÖ) ile değerlendirildi. Tinetti, TUG ve 6-dakika yürüme testi sonuçlarında hem tedavi grubunda hem de kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptanmıştır (p0,05). Bu çalışma ile yetersiz ayak bileği dorsifleksiyonu nedeniyle yürüme güçlüğü olan inmeli hastalarda nörogelişimsel rehabilitasyon programlarına ek olarak alt ekstremitelere yönelik biofeedback tedavisi ile klinik ve fonksiyonel parametrelerin düzeldiği gösterilmiştir. Anahtar kelime: inme, rehabilitasyon, alt ekstremite, motor iyileşme, biofeedback
Özet (Çeviri)
TOZANLI, M. (2023). The Effect of Biofeedback Application Used in Addition to Neurodevelopmental Treatment on Balance and Walking Speed in Stroke Patients. Istinye University Institute of Health Sciences, Physiotherapy and Rehabilitation. Master Thesis. Istanbul. The aim of this study was to investigate the efficacy of biofeedback on balance and walking speed in addition to neurodevelopmental therapy in patients who developed stroke after cerebrovascular disease. A total of 30 stroke patients were included in our prospective, randomized controlled study. Patients were randomized into two groups by numbering with a computer program. Fifteen stroke patients were included in the treatment group and 15 stroke patients were included in the control group. The treatment group received biofeedback therapy 3 days a week for 4 weeks for a total of 12 sessions on Tibialis Anterior muscle. Both the control and treatment groups received neurodevelopmental treatment (stretching exercises, bridging, pain transfer, lower and upper extremity strengthening, sitting and standing, walking exercises with different degrees of difficulty). Patients were evaluated with Functional Independence Scale (FIM), Tinetti Balance Test, Timed Up and Go Test (TUG), 6-minute Walk test and Stroke Impact Scale (SIS) before and after treatment. Statistically significant improvement was found in Tinetti, TUG and 6-minute walk test results both in the treatment group and in the control group(p0.05). This study demonstrated that clinical and functional parameters improved with biofeedback therapy for lower extremities in addition to neurodevelopmental rehabilitation programs in stroke patients with walking difficulties due to inadequate ankle dorsiflexion.