Sevda Müjgan Yüksel'in çocuk edebiyatı ürünlerinin değerler eğitimi açısından incelenmesi
Analysis of Sevda Müjgan Yüksel's children's literary works in terms of values education
- Tez No: 847626
- Danışmanlar: PROF. DR. CANER KERİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, değerler eğitimi, kök değerler, Children's literature, values education, root values
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Çocuk edebiyatı, insan denen canlının doğduğu andan ergenlik yaşlarına kadar olan süreçte çocuğun okuma zevk ve becerisi kazanmasında en büyük rolü oynamaktadır. Çocuk doğduğu an itibarıyla değerler eğitimini aile içinde gizil (örtük) bir şekilde edinmeye başlar. Değerler eğitimi her ne kadar ailede başlasa da bu görevi daha sonraki yıllarda okuldaki sistemleştirilmiş örgün eğitim almaktadır. Bu örgün eğitim sisteminde başat rol üstlenen materyaller ise kitaplardır. Çocukların okudukları eserlerde işlenen ve çocuklara gizil olarak aktarılan bu değerler çocukları bütünsel yönden geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla yapılan araştırmada Sevda Müjgan Yüksel'in çocuk edebiyatı ürünlerinin MEB'in yayımladığı Türkçe Dersi Öğretim Programında yer alan on kök değer bakımından içerikçe incelenmesi amaçlanmıştır. Veri ve bulguların derlenip toplanması ve bir araya getirilerek değerlendirilmesi sürecinde ise nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman analizi, nitel olarak elde edilen bulguların çözümlenmesi sırasında ise betimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Sevda Müjgan Yüksel'in çocuk edebiyatı alanında vermiş olduğu on üç çocuk kitabı bu araştırmanın çalışma grubunu temsil etmektedir. Bu eserler öykü ve roman türüne göre incelendikten sonra yazarın eserlerinin on kök değer bakımından içerikçe de zengin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öykü ve romanlarda Türkçe Dersi Öğretim Programında yer alan on kök değer de işlenmiştir. En az işlenen değerler ise vatanseverlik ve sabır değerleridir. Öykülerde en sık işlenen değerler ise sorumluluk ve sevgi değerleriyken romanlarında ise en sık işlenen değer sevgi değeri olmuştur. Bazı değerler ise hem öykü hem de romanlardasıkça işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Children's literature plays the biggest role in the child's enjoyment and ability to read in the period from birth to adolescence. From the moment children are born, they begin to learn values in a covert manner in the family.Although the values education begins in the family, this task is taken over by the systematized formal education in the school in later years. The books are the materials that play the leading role in this formal education system. These values, covered in the works read by the children and implicitly transmitted to the children, aim to develop the children in a holistic way. In the research conducted for this purpose, it was aimed to examine the content of Sevda Müjgan Yüksel's children's literature works in terms of the ten root values included in the Turkish Language Teaching Program published by the Ministry of National Education. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used during the data collection and evaluation process, while the descriptive analysis method was used during the analysis of the qualitative findings. Thirteen children's books written by Sevda Müjgan Yüksel in the field of children's literature represent the study group of this research. After examining these works according to story and novel genre, it was concluded that the author's works are rich in content in terms of ten root values. The ten root values included in the Turkish Language Teaching Program are also covered in these stories and novels. The values that are least discussed in her works are patriotism and patience. The most frequently used values in her stories are responsibility and love, whereas the most frequently used value in her novels is the value of love. On the other hand, certain values are frequently discussed in both stories and novels.